Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO: Prekid sudjelovanja u CFE-u vrijedno žaljenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednoglasno izjašnjavanje donjeg doma ruskog parlamenta o prekidu ruskog sudjelovanja u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi (CFE) potez je vrijedan žaljenja, izjavio je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

"Svaki potez što ga Rusija poduzme prema prekidu sudjelovanja u sporazumu CFE vrijedan je žaljenja", rekao je Appathurai na tjednoj NATO-ovoj konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti"

"Riječ je o iznimno važnom koraku za europsku sigurnost i NATO će sigurno žaliti ako se Rusija iz njega odluči povući", rekao je.

Rusija, nezadovoljna zbog sve bliže američke vojne prisutnosti vlastitim granicama, 14. srpnja je objavila da će prestati sudjelovati u sporazumu CFE. 

Istoga dana ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao
je ukaz o tomu. 

Duma je danas glasovala jednoglasno.

"Ključni datum je 12. prosinca", rekao je Appathurai. Naime, Rusija svoje sudjelovanje može zamrznuti od toga datuma, jer se mora poštovati rok čekanja od 150 dana od trenutka kada zemlja potpisnica iznese namjeru da više ne primjenjuje sporazum.

Prije eventualnog stupanja na snagu odluku još trebaju odobriti gornji dom parlamenta i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene