Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednoglasno izjašnjavanje donjeg doma ruskog parlamenta o prekidu ruskog sudjelovanja u Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi (CFE) potez je vrijedan žaljenja, izjavio je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.


"Svaki potez što ga Rusija poduzme prema prekidu sudjelovanja u sporazumu CFE vrijedan je žaljenja", rekao je Appathurai na tjednoj NATO-ovoj konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu. 

Vezani članci Borbeno vozilo Bradley Amerikanci dali zeleno svjetlo: 76 američkih oklopnih vozila Bradley stiže u Hrvatsku Slika nije dostupna NATO zabrinut povlačenjem Rusije iz CFE-a

"Riječ je o iznimno važnom koraku za europsku sigurnost i NATO će sigurno žaliti ako se Rusija iz njega odluči povući", rekao je.

Rusija, nezadovoljna zbog sve bliže američke vojne prisutnosti vlastitim granicama, 14. srpnja je objavila da će prestati sudjelovati u sporazumu CFE. 

Istoga dana ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao
je ukaz o tomu. 

Duma je danas glasovala jednoglasno.

"Ključni datum je 12. prosinca", rekao je Appathurai. Naime, Rusija svoje sudjelovanje može zamrznuti od toga datuma, jer se mora poštovati rok čekanja od 150 dana od trenutka kada zemlja potpisnica iznese namjeru da više ne primjenjuje sporazum.

Prije eventualnog stupanja na snagu odluku još trebaju odobriti gornji dom parlamenta i ruski predsjednik Vladimir Putin.