Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO ostaje ne Kosovu u sadašnjem broju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova NATO-a složili su se da zadrže sadašnju razinu snaga na Kosovu i uputili upozorenje da će svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti naići na odlučan odgovor NATO-a.

"Potvrđujemo naš angažman da na sadašnjoj razini i bez novih ograničenja zadržimo snage KFOR-a. NATO će odlučno odgovoriti na svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti bilo kojeg naroda na Kosovu", kaže se u završnom priopćenju ministara vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija rastu tenzije Srbija u pritvoru drži kosovske policajce: Oglasio se NATO

Pravni temelj za ostanak snaga NATO-a na Kosovu je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244. NATO na Kosovu trenutačno ima 16.450 vojnika, a spreman je u slučaju potrebe uputiti dodatne snage.

Ministri NATO-a pozvali su albansku i srpsku stranu da se suzdrže od "poteza ili izjava koje bi mogle ugroziti sigurnost na Kosovu".

Savez je spreman sudjelovati u provedbi budućih sigurnosnih aranžmana te naglašava da "veliku pozornost pridaje primjeni standarda na Kosovu, posebice kada je riječ o zaštiti etničkih manjina i zajednica, zaštiti povijesnih i vjerskih spomenika, te borbi protiv kriminala i korupcije".

Šefovi diplomacija zemalja Saveza nisu raspravljali o tome kako će se postaviti u slučaju sve izglednijeg proglašenja kosovske neovisnosti.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je rekao da "priznanje neovisnosti Kosova nije pitanje za NATO, nego za njegove članice", koje će svaka za sebe odlučiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene