Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova NATO-a složili su se da zadrže sadašnju razinu snaga na Kosovu i uputili upozorenje da će svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti i stabilnosti naići na odlučan odgovor NATO-a.


"Potvrđujemo naš angažman da na sadašnjoj razini i bez novih ograničenja zadržimo snage KFOR-a. NATO će odlučno odgovoriti na svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti bilo kojeg naroda na Kosovu", kaže se u završnom priopćenju ministara vanjskih poslova.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

Pravni temelj za ostanak snaga NATO-a na Kosovu je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1244. NATO na Kosovu trenutačno ima 16.450 vojnika, a spreman je u slučaju potrebe uputiti dodatne snage.

Ministri NATO-a pozvali su albansku i srpsku stranu da se suzdrže od "poteza ili izjava koje bi mogle ugroziti sigurnost na Kosovu".

Savez je spreman sudjelovati u provedbi budućih sigurnosnih aranžmana te naglašava da "veliku pozornost pridaje primjeni standarda na Kosovu, posebice kada je riječ o zaštiti etničkih manjina i zajednica, zaštiti povijesnih i vjerskih spomenika, te borbi protiv kriminala i korupcije".

Šefovi diplomacija zemalja Saveza nisu raspravljali o tome kako će se postaviti u slučaju sve izglednijeg proglašenja kosovske neovisnosti.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai je rekao da "priznanje neovisnosti Kosova nije pitanje za NATO, nego za njegove članice", koje će svaka za sebe odlučiti.