Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni tajnik NATO-a te čelnici europskih institucija složili su se u četvrtak s britanskim i nizozemskim prozivanjem Rusije, optužene za kibernetički napad u travnju usmjeren na urede Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Haagu, zbog njezinih pokušaja podrivanja međurodnog prava i insitutucija.


"Saveznici NATO-a solidarni su s odlukom nizozemske i britanske vlade da prozovu Rusiju zbog njezinih očitih pokušaja podrivanja međunarodnog prava i institucija. Rusija mora prestati s bezobzirnim načinom ponašanja, uključujući napade na svoje susjede, pokušaje miješanja u izborne procese i širenje dezinformacijskih kampanja", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je Nizozemska na sastanku ministara obrane članica NATO-a u Bruxellesu izvijestila da su u travnju uredi OPCW bili cilj neprijateljske kibernetičke operacije. Operaciju je provodila ruska vojna obavještajna služba GRU, a spriječila ju je nizozemska obavještajna služba u partnerstvu s Velikom Britanijom. Stoltenberg također dodaje da je Velika Britanija utvrdila da GRU stoji iza brojnih kibernetičkih napada u svijetu.

"To je utjecalo na građane u puno zemalja, uključujući i Rusiju i izazvalo velike gospodarsku štetu", kaže Stoltenberg.

Stoltenberg dodaje da će NATO nastaviti razvijati svoje sposobnosti za obranu i odvraćanje kako bi se mogao nositi s hibridnim prijetnjama, uključujući i kibernetičko područje.

Posebnom izjavom o tom slučaju oglasili su se i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, Komisije Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog toga pokušaja podrivanja integriteta Organizacije za zabranu kemijskog oružja, poštovane međunarodne organizacije sa sjedištem u Nizozemskoj. Taj agresivni čin pokazuje nepoštovanje prema svrsi OPCW-a, koji radi na iskorjenjivanju oružja diljem svijeta pod pokroviteljstvom UN-a", kažu čelnici EU-a.

"EU će nastaviti jačati otpornost svojih i institucija zemalja članica i međunarodnih partnera i ogranizacija u digitalnom području", kaže se u izjavi Tuska, Junkera i Mogherini. (Hina)

Vezani članci Vojislav Šešelj (Foto: Pixell) Šešelj zapalio zastave EU i NATO na obljetnici bombardiranja Srbije Demokratska stranka Srbije postavila je spomenik pod nazivom \"Aleksandar Vučić - posljednja NATO raketa\"(Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Srbija obilježava Dan sjećanja na žrtve bombardiranja i 20. obljetnicu zračnih udara NATO