Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud u Beogradu

Nastavljena rasprava o Titovoj ostavštini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavinska rasprava kojom bi trebala biti podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započeta krajem 1983. godine, nastavljena je u petak na sudu u Beogradu.

Ročište, na kojemu je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem listopada nakon stanke duge više od 20 godina. U sudnicu su u petak, kako prenose beogradski mediji, došla djeca Titova sina Žarka, Josip - Joška i Zlatica, a nisu se pojavili Titova udovica Jovanka i sin Miša te unuci Svetlana i Edvard.

Zastupnici strana u postupku zatražili su da im se do idućeg ročišta, koje se očekuje sredinom veljače, omogući pristup popisu darova iz Muzeja povijesti Jugoslavije te registrima fotografija, garderobe, knjiga i nakita.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika započela je, kako podsjećaju mediji, na zahtjev Titova sina Žarka, 14. prosinca 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio ondašnjih četiri tisuće maraka.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine. Srbijanski ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su osobne stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore Predsjednik Zoran Milanović STAVILI TITA UZ ČETNIKA Zoran Milanović o skandalu u Srbiji: ''Draža Mihailović je bio jedna obična budala''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene