Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasna odluka

Slovenija ne želi Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenskog Ustavnog suda Ernest Petrič rekao je kako jednoglasna odluka tog suda da je imenovanje jedne nove ulice u Ljubljani, Titovom cestom, u suprotnosti sa slovenskim ustavom, ne znači da će se taj pravorijek koristiti kao sudski presedan.

U Sloveniji je naime još 12 ulica i trgova koje imaju imena po bivšem jugoslavenskom predsjedniku.

Komentirajući političke reakcije na pravorijek Ustavnog suda, Petrič je u razgovoru za Slovensku televiziju rekao da odluku ustavnog suda treba dobro pročitati i da ona neustavnim proglašava samo nova imenovanja ulica i trgova u Sloveniji prema Titu ili drugim predstavnicima nedemokratskog totalitarnog režima iz vremena bivše SFRJ, te da taj pravorijek ne važi retroaktivno, na Titove ulice i trgove koji su tako nazvani još u vrijeme bivše Jugoslavije.

Petrič je rekao da je ustavni sud samo presudio kako bi imenovanja novih ulica i trgova imenima koja su simbol nedemokratskih režima i kršenja ljudskog dostojanstva bilo protuustavno, ali da se nada kako neće biti novih preimenovanja ulica ili političkih polemika oko toga među Slovencima koji su ionako ideološki vrlo podijeljeni, i to u situaciji kad u zemlji postoje veći problemi, dodao je.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Simbol nedemokratskih totalitarnih režima

Petrič je naglasio da je spomenuti pravorijek ustavnog suda u skladu sa izjavom parlamentarne skupštine Vijeće Europe kojom su osuđeni svi totalitarni sustavi u Europi, a oni se ne bi smjeli javno častiti, kako bi se moglo shvatiti ako se ulicama i trgovima daju imena povijesnih osoba koje su simbol nedemokratskih totalitarnih režima.

Petrič je rekao da poštuje borbu slovenskih partizana u II. Svjetskom ratu, ali se ne slaže s ocjenom kako je odluka ustavnog suda revizija povijesti, kako ju je nazvao predsjednik slovenske partizanske veteranske organizacije Janez Stanovnik. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene