Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sam se slikao

Naslovnica koja je razljutila Amerikance i digla ih na noge!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je otkriveno da će na naslovnici izdanja časopisa Rolling Stone za kolovoz osvanuti Džohar Carnajev, građani Amerike ljutiti!

Bostonski dužnosnici bijesno su reagirali zbog naslovnice novog broja časopisa Rolling Stone na kojoj se nalazi slika Džohara Carnajeva koji je optužen za postavljanje bombe na bostonskom maratonu, što je gradonačelnik Thomas Menino nazvao "sramotom".

>> Bostonski bombaš DOBIO NASLOVNICU: Evo kako su ga opisali!


I dok je časopis branio svoju odluku, lanac dućana CVS Caremark Corp odbio je prodavati taj broj Rolling Stonea.

"To je totalna sramota, ta naslovnica Rolling Stonea", rekao je Menino novinarima na otvaranju željezničke stanice. "Trebala je biti o preživjelima ili onima koji su prvi pritekli u pomoć. Zašto slavimo čovjeka koji je stvorio kaos u gradu Bostonu? Bit ću u kontaktu s izdavačima i reći im što mislim o tome", kazao je.

Carnajev je preživjeli od dva brata optužena za najgori napad s masovnim žrtvama na tlu SAD-a od 11. rujna 2001. Njih se tereti da su postavili bombe kućne izrade na cilju bostonskog maratona pri čemu je 15. travnja ove godine troje ljudi poginulo, a više od 260 ozlijeđeno.

Kolovoški broj Rolling Stonea prikazuje Carnajeva s dugom, čupavom kosom i rijetkom bradicom i brkovima iznad naslova: "Bombaš: Kako je popularni, obećavajući student iznevjeren od obitelji, upao u radikalni islam i postao čudovište."

Devetnaestogodišnji Carnajev na fotografiji izgleda mršavije i mlađe nego kada se prošlog tjedna pojavio na bostonskom federalnom sudu gdje se suočio s optužbama povezanim s bombama koje mu prijete i smaknućem.

Guverner Massachusettsa Deval Patrick bio je suzdržaniji u svom komentaru. "Nisam čitao, ali koliko sam shvatio smisao članka nije bio zamjeriti se, očito se radi o prilično dobrom izvještavanju", rekao je Patrick. "Ali mislim da je naslovnica izvan ukusa", dodao je.

Članak koji je Rolling Stone na svojoj internetskoj stranici objavio u srijedu otkriva nekoliko novih detalja o Carnajevu, uključujući i onaj da je jednom svom srednjoškolskom prijatelju rekao kako vjeruje da teroristički napadi mogu biti opravdani te da "svoju religiju smatra ozbiljnom".

Urednici časopisa u svojoj su izjavi branili odluku da stave Carnajeva na naslovnicu koja je tijekom 45-godišnje povijesti donosila glazbene legende u rasponu od Boba Dylana do Jay-Z-a, kao i brojne glumce i druge slavne osobe.

"Naslovna priča koju objavljujemo ovog tjedna uklapa se u tradiciju novinarstva", rekli su urednici magazina.

"Činjenica da je Džohar Carnajev mlad i u istoj dobnoj skupini kao i naši čitatelji, još je važnija za nas da istražimo kompleksnost problema."

Odluka da se stavi Carnajev na naslovnu stranicu pokrenula je val bijesa na društvenim mrežama. Lanac dućana CVS Caremark na twitteru je objavio da neće prodavati taj broj "iz poštovanja prema žrtvama i njihovim voljenima".
 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje za pokolj 'Nisam mogla vidjeti moje noge. Moje kosti su doslovno ležale na pločniku pored mene' Slika nije dostupna Počinje suđenje VIDEO Ponovno oživljena scena iz najtežeg napada od 11. rujna!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene