Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U najsušoj zemlji Subsaharske Afrike, Namibiji, otkrivena je velika količina vode, a otkriće bi moglo značiti velike pomake u dostupnosti vode za građane, ali i u agrokulturi.


Procjene govore da bi novi izvor mogao zadovoljavati sve potrebe stanovnika sjevera ove zemlje idućih 400 godina, ukoliko potrošnja značajno ne naraste. Znanstvenici kažu da je voda stara do 10 000 godina, ali je čišća od mnogih suvremenih izbora, prenosi BBC. Ono što ih brine jest opasnost od ilegalnog bušenja.

>> Izmislio tuširanje bez vode!

Vezani članci Koronavirus, Afrika UN-ova procjena: Od koronavirusa će preminuti najmanje 300.000 Afrikanaca, 29 milijuna završit će u ekstremnom siromaštvu" Voda u tegli Teglu napunio vodom iz jezera i već dva tjedna promatra što se događa, rezultati su fascinantni

„Ako ljudi ne slušaju naše upute o tehničkim uvjetima za bušenje do vode, to bi moglo dovesti do miješanja sa slanom vodom u bazenu iznad ovog, što bi je onečistilo“, kaže Martin Quinger s Njemačkog instituta za geoznanost i prirodne resurse.

>> Ključ za spas Afrike je pod nogama stanovnika!

U tom području živi 800 000 ljudi, a voda koju piju stiže im 40 godina starim kanalom iz sada već oskudnog izvora na granici s Angolom. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.