Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gore pustinja, dolje 'oceani'

Ključ za spas Afrike je pod nogama stanovnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde kako Afrika, kontinent na kojem je pitka voda gotovo luksuz zbog njegove suhoće, leži na velikim zalihama podzemne vode.

Prema mišljenju znanstvenika zalihe vode ispod Afrike, veće su 100 puta od onih dostupnih na površini. Napravili su i detaljnu kartu potencijalnih zaliha podzemnih voda ispod Afrike, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Slon progoni vozilo s turistima tragedija Slon napao skupinu turista: Jedna žena poginula, ima ozlijeđenih Tanzanija; ilustracija - 1 Provjereno u Africi Volonteri su slijepoj baki jedina nada da doslovce ne umre od gladi: S malo novca i puno volje čuda su moguća

>> Prijeti katastrofa: Više od milijun mališana moglo bi umrijeti od gladi

Otkriće znanstvenika objavljeno je u žurnalu Environmental Research Letters, a u njemu oni tvrde kako bušenje tla na masovnoj razini ipak ne bi bio najbolji način za povećanje zaliha pitke vode na tom kontinentu.

Čak 300 milijuna ljudi na ukupnom području Afrike, nema pristup pitkoj vodi. Uslijed rasta populacije, potražnja za pitkom vodom je istovremeno porasla, a tu je i pojačana potreba za vodom i zbog navodnjavanja. U Africi je tek 5 posto obradive zemlje navodnjeno.

Istraživanje su proveli British Geological Survey i University College London, a Helen Bonsor iz BSG-a, jedna od autorica studije, istaknula je kako su podzemne vode u Africi dosad bile tema o kojoj se nije razmišljalo, niti se takvo što uopće predviđalo. nada se kako će detaljna mapa potencijalnih zaliha pitke vode pod Afrikom, otvoriti oči ljudima i promijeniti dosadašnji način razmišljanja.

"Najveće zalihe vode nalaze se u Libiji, Alžiru i Čadu", rekla je Bonsor. "Pojas vode na tim područjima debljine je 75 metara. To su ogromne količine vode", istaknula je.

Studija jasno pokazuje kako afričke zemlje, koje imaju male zalihe pitke vode ili vode općenito, zapravo leže na ogromnim podzemnim bazenima pitke vode. Znanstvenici isto tako smatraju kako masovna eksploatacija tih voda ne bi bila dobra. "Prikladno postavljene i izgrađene bušotine, koje bi davale manje količine vode ruralnim sredinama te ručne pumpe za vodu dale bi više uspjeha", smatra dr. Alan MacDonald is BGS-a.

Na kraju su istaknuli i kako najmanji bazeni podzemnihi voda u Africi imaju dovoljno vode da lokalno stanovništvo snabdijevaju narednih 20 do 70 godina.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene