Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratili 35 godina

ALARMANTNI PODACI NASA objasnila što se događa sa smećem u moru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U more su postavili plutače s čipovima za praćenje te promatrali njihova kretanja posljednjih 35 godina.

Jeste li se ikada zapitali zapitali koliko smeća završi u moru? Iako ne razmišljamo o tome znamo da velike količine smeća završe gdje ne bi smjele, a istina je zapravo monogo gora od svih odgovora na ovakva pitanja.

Pročitajte i ovo Unutrašnjost crkve sv. Lovre suluda ideja FOTO Neviđeni vandalizam u crkvi - roštiljali i radili peku! "Takvo što ne bi ni barbarima palo na pamet!" Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...''

NASA je objavila novi video koji prikazuje poražavajuće podatke o tome gdje smeće završi i kako utječe na ostatak okoline. Kompjuterska simulacija kretanja mora i njegovih struja pokazala je kako se sav svjetski otpad koji završi u moru skuplja na 5 enormno velikih 'morskih smetlišta', prenosi News.com.

Astronauti internacionalne svemirske postaje po prvi puta snimili zajedničko kretanje čak tri uragana

U more su postavili plutače s čipovima za praćenje te promatrali njihova kretanja posljednjih 35 godina. Potom su uspoređivali i mjerili kretanja s obzirom na vrijeme koliko je plutača u vodi i iz kojeg je mjesta puštena.

Ta promatranja su pokazala da sav materijal koji se ispusti u more završi na nekom od 5 velikih hrpi smeća. No, s obzirom na činjenicu da čak 70% smeća koje završi u moru potone, podatak o količini zagađenja na tih 5 točaka nije poznat.

Iako se količina ne može izmjeriti, ovi podaci su ozbiljno zabrinuli sve svjetske udruge i institucije čija djelatnost uključuje zaštitu okoliša jer ovakva količina smeća, skupljena na jednom mjestu ozbiljno ugrožava morsku vegetaciju i život u moru.

Gdje se nalazi pet 'velikih smetlišta' u moru, pogledajte u priloženom videu.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene