Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napulj slavi čudo svečeve krvi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće Napolitanaca okupile su se danas u tamošnjoj katedrali želeći svjedočiti čudu svetoga Gennara čija osušena krv navodno dvaput godišnje poprimi tekuće stanje čak 17 stoljeća nakon njegove smrti.

Napuljski nadbiskup, kardinal Crescenzio Sepe objavio je da je svečeva krv postala tekuća u 9.45 sati, nakon čega je čaša s krvlju pokazana mnoštvu izvan katedrale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREDAJA KAŽE – LOŠ PREDZNAK Čudo se nije dogodilo: Stanovnici Napulja u strahu – krv sveca nije postala tekuća, sada očekuju velike nesreće Slika nije dostupna Dimnim bombama na policajce Stotine ljudi prosvjedovale protiv karantene u Napulju, sukobili se s policijom koja je bacila suzavac

Svečeva krv predstavlja "sjeme nade za sve nas", rekao je kardinal.

Prema predaji, poganski Rimljani odrubili su glavu svetom Gennaru 305. godine, a jedna žena iz Napulja skupila je njegovu krv žlicom i sačuvala je u staklenoj posudi.

Osušena krv postane tekuća dvaput godišnje, 19. rujna kad Crkva slavi svečevu uspomenu te prve subote u svibnju.

Čudo je prvi put zabilježeno 1389., više od tisuću godina nakon svečeve mučeničke smrti.

Skeptici tvrde da čudo uopće ne postoji, nego da krv postaje tekuća zbog promjene čvrstoće tvari uslijed pomicanja posude.

Neki Napolitanci boje se da bi se mogla dogoditi nesreća ukoliko krv predviđenog dana ne bi postala tekuća.

Nesreća se stvarno dogodila najmanje pet puta kad je čudo izostalo, između ostaloga 1980. kad je u snažnom potresu što je pogodio južnu Italiju poginulo oko 3.000 ljudi.

Ove godine Napulj nije doživio nesreću, ali je proživio teško razdoblje krize s hrpama smeća koje su, zbog neriješenog pitanja zbrinjavanja otpada, povremeno dominirale ulicama toga povijesnog lučkog grada.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene