Saudijska Arabija dopustila je ženama da odlaze na nogometne utakmice.

Galerija


Saudijske žene i djevojčice prvi put idu na nogometnu utakmicu. Rezultat je to liberalizacije saudijskih zakona, koju je potaknuo mladi princ Mohamed bin Salman. Povijesna utakmica igrana je u Jeddi, po veličini drugom gradu u zemlji. Promjene pozdravljaju brojni Saudijci.

"Kad dopustite ženama priliku da idu na utakmice, kao prvo, dobro za žene. A kao drugo to je velika podrška momčadi i igračima. Cijela zajednica s njima sudjeluje u utakmici", rekao je navijač Faisal Bin Sibhan.

Nogomet je u Saudijskoj Arabiji najpopularniji sport. Državne vlasti kroz ovu promjenu žele potaknuti mlade na bavljenje sportom.

"U ovom trenutku u sportskim aktivnostima sudjeluje samo 13 posto stanovnika. Cilj nam je, kroz različite događaje, to do 2030. godine podići na 40 posto. Ovo je jedan od takvih događaja", rekla je Hayfaa al-Sabban iz državnog povjerenstvo za sport.

Saudijska Arabija jedna je od najkonzervativnijih zemalja svijeta, a prava žena vrlo su ograničena. Od subote mogu ići na utakmice, a od lipnja bit će im dopušteno voziti automobile.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr