Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad mislite da vam je loše...

Dobile su pravo da voze, ali ovih 5 stvari Saudijkama i dalje nisu dozvoljene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijke će napokon moći voziti i radi se o velikom koraku naprijed, ali i dalje postoji cijeli popis stvari koje su većini ljudi uobičajene, a njima zabranjene.

Svjetskim medijima odjeknula je vijest kako je Saudijska Arabija donijela povijesnu odluku da će tamošnje žene napokon moći voziti automobile. Već je osnovan odbor koji će nadgledati provođenje odluke koja bi na snagu trebala stupiti u lipnju iduće godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro je znati Znate li koje je sjedalo najopasnije, a koje najsigurnije u automobilu: Jedan je putnik posebno ugrožen Slika nije dostupna Žele svoje pravo VIDEO Evo kako se Saudijke bore protiv zabrane vožnje!

Diljem svijeta ova je vijest, očekivano, dočekana s oduševljenjem, ali iako se jedna stavka miče s popisa, postoji još dosta za većinu svijeta jednostavnih stvari koje su ženama u Saudijskoj Arabiji i dalje zabranjene. Portal India Today napravio je popis onoga što Saudijke ne smiju:

1. Ne smiju posjedovati lutke Barbie.

Saudijski zakon ove lutke koje djevojčice i djevojke diljem svijeta rado posjeduju identificira kao nešto nemoralno, što treba cenzurirati. Također, pokazatelji su luksuza na koji žene nemaju pravo.

2. Ne smiju isprobavati odjeću u garderobama u trgovinama.

Većini vas vjerojatno je bitno isprobati odjeću prije nego što je kupite jer tako znate izgleda li nešto dobro ili ne na vama. Ovo pravo uskraćeno je saudijskim ženama.

3. Ne smiju čitati necenzurirane modne magazine.

Žene diljem svijeta "hrane" se iščitavanjem ovakvih stranica, ali stranice modnih časopisa često su pune žena koje nisu pokrivene poput saudijskih žena. Zbog toga Saudijke dobivaju cenzurirane i pomno uređene časopise samo za njih.

4. Ne smiju odlaziti bilo kamo bez muške pratnje.

Nijedna Saudijka ne može na put bez mahrama, odnosno muškog čuvara. Obično se radi o članovima obitelji kojima je dužnost pratiti žene gdje god idu. Bez mahrama žena ne smije otovoriti bankovni račun, pokrenuti posao ili se kandidirati na lokalnim izborima. Čak su i žene koje su se natjecale na Olimpijskim igrama 2012. morale imati pratitelja.

5. Ne smiju komunicirati s muškarcima ili se udavati bez suglasnosti.

Nije bitno gdje susretnu muškarca, s njim ne smiju komunicirati. Kršenje ovog pravila strogo se kažnjava, čak i bičevanjem. A ovo je samo mali dio restrikcija s kojima se moraju nositi žene u ovoj zemlji. Zato, iako je ukidanje zabrane vožnje veliki korak naprijed, radi se o ženama koje zaslužuju puno više prava nego što ih imaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene