Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napolitano: I dalje stojim iza toga da su fojbe posljedica etničkog čišćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik talijanske republike Giorgio Napolitano rekao je u nedjelju kako je neopravdano napadnut prije godinu dana kada je kazao kako su fojbe bile etnička čistka.

Napolitano sada nije spominjao odakle su napadnute njegove riječi prije godinu dana, već samo kako je polemika stigla izvan Italije. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Treba riješiti otvorena pitanja' Napolitano: Ne zaboravite žrtve fojbi Slika nije dostupna Stanje u BiH kritična točka u regiji Mesić i Napolitano za ulazak svih zemalja JI Europe u EU

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je prije godinu dana osudio neke izraze koje je izrekao Napolitano u povodu obilježavanja Dana sječanja na fojbe koji se obilježava 10. veljače, zakonom usvojenim 2005. godine. 

Napolitano je u nedjelju na svečanosti u predsjedničkoj palači Quirinalu u Rimu u povodu Dana sjećanja spomenuo, izvan napisanog govora, kako su neobične bile neke reakcije na njegov govor od prije godinu dana te kako i sada potvrđuje ono što je tada kazao. 

Dodjeljujući odlikovanja 75-oro obitelji žrtava fojbi, kraških jama u Istri u koje su koncem Drugog svjetskog bacani mnogi Taljani, Napolitano je kazao kako su bile "neobične" reakcije na njegov govor od prije godinu dana kada je kazao kako su "fojbe bila etnička čistka". 

- Neobične reakcije na moj govor od prije godinu dana stigle izvan Italije, rekao je sada Napolitano te potvrdio tada izrečeno. 

- Držim kako je bilo ispravno iznijeti one misli, potvrdio je sada Napolitano sadržaj svoga govora od prije godinu dana te naglasio kako polemike "nisu utjecale na moje uvjerenje da je ispravno izraziti se u ime Republike s onim rijecima i onim zauzimanjem". 

Na Napolitanove riječi od prije godinu dana reagirao je Mesić, na što je pak reagirala i Europska unija pozivom hrvatskom predsjedniku da promijeni ton. 

Napolitano je u nedjelju kazao kako je njegovo uvjerenje da su fojbe bila etnička čistka potvrdio i potpredsjednik vlade Francesco Rutelli koji je također govorio u nedjelju u Quirinalu
na svečanosti u povodu Dana sječanja. 

- Ono je bila tragedija koju možemo definirati kao etnička čistka,
rekao je Rutelli. 

Dodjeljući odličja Napolitano je članovima obitelji kazao kako ih dobivaju sa zakašnjenjem te kako rane "koje su ostavile
one užasnie godine su zacijeljene u mirnoj, jedinstvenoj i dinamičnoj Europi". 

- Europa koja je zahvaljujući kulturi mira i civilnog suživota uspijela napredovati više od bilo koje regije u svijetu.
Ipak, ta ista Europa vidjela je u balkanskim zemljama, integralnom dijelu svoje povijesti i svog identiteta, prije nekoliko godina stvaranje prostora krvavih sukoba koji su razdrijeli države, zajednice, obitelji, u mračnom povrataku užasa iz prošlosti, rekao je Napolitano. 

Inače, u cijeloj Italiji je u nedjelju obilježen Dan sjećanja, a pokraj fojbe u Bazovizzi kod Trsta otvoren je dokumentarni centar o tim godinama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene