Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želio postati mučenik

Napisao popis meta: Saudijski student optužen za terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi saudijski državljanin, student kemije u Teksasu, koji je preko interneta kupio eksploziv, optužen je da je htio upotrijebiti oružje za masovno uništavanje, priopilo je američko ministarstvo pravosuđa.

Halid Ali Aldavsari (20) legalno boravi u SAD-u od listopada 2008., ima studentsku vizu, a studira u Lubbocku u Teksasu. Iz e-mailova koje je sam sebi slao očito je da ga pokreće vjerski ekstremizam. Optužen je da je stvarao popise ciljeva, među kojima je bila jedna nuklearna elektrana, a u jednom je e-mailu napisao i adresu tadašnjega predsjednika Georgea Busha u Dallasu, javlja AFP.

Optužen je za terorizam jer je kupovao kemikalije i opremu za izradu bombe. Američki dužnosnici kažu kako je Aldavsari svoju želju da sudjeluje u nasilnome džihadu i postane mučenik opisao u u blogu, piše Reuters.

FBI je 1. veljače primio upozorenje jednoga trgovca kemijskim sredstvima da je Aldavsari htio kupiti koncentrirani fenol. Postoji i legitimna upotreba fenola, ali može se upotrijebiti i za proizvodnju eksploziva trinitrofenola, poznatoga i kao pikrična kiselina.
 'Pošiljka je krenula prema dostavljaču, ali on ju je vratio i obratio se policiji, objavilo je ministarstvo pravosuđa. Aldavsari je tvrtki objasnio da je on povezan sa sveučilištem i da provodi 'samostalno istraživanje'. (HIna)

 

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u; ilustracija - 5 Migrantska kriza u SAD-u "Dolazi gotovo milijun ljudi!": Totalni kaos na granici, približava se konvoj kamiona, broje se prve žrtve Migranti u SAD-u; ilustracija - 1 Stvarna prijetnja ili kampanja Ustavnoj krizi SAD-a ne nazire se kraj: "Nije lako razgovarati s osobom koja za sebe kaže da je božji poslanik"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene