Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon u Iranu

Napili se više puta, pa ih osudili na smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica Iranaca osuđena su na smrt na sjeveroistoku zemlje zbog opetovane konzumacije alkohola, izvijestio je čelnik tamošnjeg suda, a prenio je u ponedjeljak iranski tisak.

‘Te su osobe već treći put konzumirale alkohol. Prošla dva puta bili su osuđeni na bičevanje, a ovaj put im je izrečena smrtna kazna’, rekao je Hasan Šariati, čelnik sudske vlasti u pokrajini Horasan Razavi. Presudu je potvrdio vrhovni sud, ali po iranskom zakonu, osoba osuđena na smrt zbog opijanja može umaći pogubljenju ako se pokaje.

Nakon islamske revolucije 1979., u Iranu su zabranjeni proizvodnja, prodaja i konzumiranje alkohola i mogu ga piti samo pripadnici kršćanskih manjina. Za popijenu čašu alkohola kazna je 80 udaraca bičem, ali ako se nekog triput zatekne da pije, može biti osuđen na smrt. Zadnja takva presuda izrečena je 2007., ali se osuđenik pokajao i umakao pogubljenju.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Ilustracija Šerijatski zakoni Stravične scene u Iranu: Žena jedva preživjela kaznu zbog odbijanja nošenja hidžaba

>> Rat protiv opijanja: Britanija će odrediti minimalnu cijenu alkohola

Policijski načelnik, general Esmail Ahmadi Mogadam izjavio je nedavno da u zemlji ima ‘dvjestotinjak tisuća alkoholičara’ i da se 80 posto alkoholnih pića prokrijumčari u Iran iz iračkog Kurdistana. Uz alkohol koji se uvozi ilegalno, u Iranu se može naći i alkohol iz domaće radinosti koji se proizvodi potajno, jeftiniji je, ali može biti otrovan pa svake godine u Iranu odnosi desetke žrtava. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene