Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Egiptu

Napetost na vrhuncu: Na ulice Kaira izašli tenkovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na ulice egipatskog glavnog grada izašli su tenkovi. Stacionirani su kod predsjedničke palače gdje je proteklih dana bilo krvavih sukoba između pristaša i protivnika predsjednika Mursija.

Nakon sukoba sekularnih protivnika i islamističkih pristaša egipatskog predsjednika Mohameda Mursija, u kojima je jučer poginulo najmanje petero, a ozlijeđeno preko stotinu ljudi, na ulicama Kaira pojavili su se tenkovi i oklopni transporteri. Stacionirani su oko predsjedničke palače, kod koje je nasilje proteklih dana bilo najžešće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat na ulicama Kaira U Egiptu izvanredno stanje, ElBaradei dao ostavku Slika nije dostupna Neredi u Egiptu Kairo: Mursijevi pristalice zasuti kamenjem i suzavcem

>> Pristaše egipatskog predsjednika potjerali protivnike ispred palače

Kako javlja BBC, u glavnom se gradu situacija zasad smirila, ali napetost se i dalje osjeti. Vojska je obećala da neće upotrijebiti silu.

Nezadovoljstvo Mursijevih protivnika eksplodiralo je krajem studenoga, kada si je prisvojio ovlast vladanja putem dekreta bez mogućnosti institucionalnog propitivanja njegovih odluka. Optužili su ga da se pretvorio u faraona, a on im je uzvratio da će se velikih ovlasti odreći čim bude donesen novi ustav.

Na brzinski sazvanoj sjednici ustavotvorne skupštine sklepan je prijedlog ustava i već za 15. prosinca najavljen referendum, što je naišlo na još žešće oporbene kritike i prosvjede. Njima su se pridružili i brojni suci, koji su stupili u štrajk odbijajući nadgledati spomenuti referendum.

Čitava situacija pomalo podsjeća na posljednje dane Hosnija Mubaraka, kada su, uz policiju, na ulicama oporbene prosvjednike tukli njegovi pristaše u civilu, za koje se govorilo da su plaćenici. Sada su se pojavile optužbe da sličnu stvar radi Muslimansko bratstvo, islamistička organizacija iz koje je potekao i sam Mursi.

Predsjednik zadnjih nekoliko dana nije davao izjave, ali je njegov zamjenik Mahmud Mekki oporbi poslao signal da su vrata za dijalog otvorena, premda odbija raspravu o odgodi referenduma. Oporbenjacima su u tekstu prijedloga ustava sporni dijelovi o ljudskim pravima i slobodi govora, koji se navodno ne štite dovoljno.

U međuvremenu je stigla informacija da će se Mursi tijekom dana obratiti naciji i javno pozvati oporbu na dijalog.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene