Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMA MJESTA PANICI

Tri razloga zašto se (još) ne moramo brinuti zbog napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ako njegova zemlja bude prisiljena braniti sebe ili svoje saveznike. No, stručnjaci smatraju da ne treba paničariti.

Donald Trump zaprijetio je da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju ako njegova zemlja bude prisiljena braniti sebe ili svoje saveznike. Sjeverna Koreja provela je svoj šesti nuklearni test prijeteći da će lansirati rakete prema teritoriju SAD-a na otoku Guamu te priopćila kako bi mogla testirati hidrogensku bombu u Tihom oceanu. Je li to preteča vojnog sukoba? Stručnjaci kažu da ne biste trebali paničariti, barem ne još. Evo razloga:

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Kim Jong Un Suprotstavljanje prijetnjama "Bez presedana u ljudskoj povijesti": Traže povećanje nuklearnog arsenala, optužuju Washington i Seul

1. Nitko ne želi rat

Ovo je jedna od najvažnijih stvari koje treba imati na umu. Rat na Korejskom poluotoku ne ide nikome u prilog. Glavni cilj sjevernokorejske vlade jest preživljavanje, a izravni sukobi sa SAD-om ozbiljno bi to ugrozili. Kao što je objasnio BBC-jev dopisnik Jonathan Marcus, bilo koji sjevernokorejski napad na SAD ili njegove saveznike u trenutnom kontekstu mogao bi se brzo pretvoriti u rat, i moramo pretpostaviti da vlada Kim Jong Una nije suicidalna. Zapravo, to je razlog zašto je Sjeverna Koreja toliko pokušavala postati nuklearna sila.

Andrei Lankov sa Sveučilišta Kookmin u Seoulu izjavio je za britanski Guardian da "postoji vrlo mala vjerojatnost sukoba", ali Sjeverna Koreja u ovom trenutku nije jednako "zainteresirana za diplomaciju". "Oni žele prvo dobiti mogućnost da izbrišu Chicago s karte i tek će onda biti zainteresirani za diplomatska rješenja", rekao je Lankov.

Što je s američkim napadom? SAD zna da bi napad natjerao vladu Sjeverne Koreje da se osveti američkim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu. To bi dovelo do gubitka mnogobrojnih života, uključujući i smrt tisuća Amerikanaca – vojnika i civila. Osim toga, Washington ne želi riskirati lansiranje nuklearnih projektila prema američkom kopnu. Konačno, Kina kao jedini saveznik Pjongjanga pomogla je poduprijeti sjevernokorejsku vladu upravo zato što se njezin kolaps smatra striktno lošijim ishodom.

2. Riječi, a ne djela

Donald Trump možda je prijetio Sjevernoj Koreji načinom neuobičajenim za američkog predsjednika, ali to ne znači da SAD aktivno cilja na rat. Štoviše, nakon provođenja šestog nuklearnog testa Sjeverne Koreje početkom rujna i raketnih testova nad Japanom, SAD se vratio na provjerenu taktiku stisnuvši Pjongjang putem Vijeća sigurnosti UN-a i jednostranih sankcija.

Ipak, neki analitičari kažu da pogrešno protumačeni potez u trenutnom okruženju može dovesti do slučajnog rata: "Sjedinjene Američke Države mogu pogriješiti. Postoje razni načini na koje svaka strana može pogrešno protumačiti situaciju i tako situacija eskalira." Valja napomenuti da su američki bombarderi nedavno letjeli blizu Sjeverne Koreje. Nekoliko dana kasnije ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje rekao je da Pjongjang ima pravo pucati na američke bombardere jer je predsjednik Trump "objavio rat" Sjevernoj Koreji. Međutim, ovo nije prvi put da Sjeverna Koreja optužuje SAD za objavljivanje rata.

3. Ovako je bilo i ranije

Kao što je istaknula pomoćnica američkog državnog tajnika P. J. Crowley, SAD i Sjeverna Koreja bili su blizu oružanog sukoba 1994. godine, no diplomacija je pobijedila. Sjeverna Koreja tijekom godina redovito je prijetila SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji, pri čemu je čak nekoliko puta zaprijetila da će Seul pretvoriti u "vatreno more".

Ova vrsta nepredvidljive, ratoborne retorike koja dolazi iz Bijele kuće neobična je i zabrinjava ljude, kažu analitičari. Južna Koreja, saveznik SAD-a koji najviše gubi od sučeljavanja sa Sjevernom Korejom, pozvala je na "hlađenje". Nitko ne želi da Kim Jong Un smatra kako bi napad mogao biti neizbježan, piše BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene