Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupljaju se Srbi

Napeto na Kosovu: Carinici, policajci i Eulex čuvaju granice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovski carinici i policajci te pripadnici EULEX-a raspoređeni su na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova.

Ksovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. EULEX će, naveo je Rexhepi, vršiti operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Po riječima Rexhepija, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Srbi iz općine Leposavić okupili su se u velikom broju između sedam i osam sati ujutro na graničnom prijelazu Jarinje zastavši ispred bodljikave žice koju su pripadnici KFOR-a u četvrtak navečer postavili zatvorivši ovaj granični prijelaz. Više stotina Srba pristiglo je vlastitim i organiziranim prijevozom.

S obje strane obaju graničnih prijelaza dio lokalnih Srba proveo je noć na barikadama koje su postavili, izražavajući miran prosvjed protiv najavljene uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom.

Prištinski mediji javljaju da su se Srbi sa sjevera Mitrovice u jutarnjim satima počeli okupljati u blizini mosta na rijeci Ibar koja dijeli Mitrovicu na južni, albanski i sjeverni, srpski dio grada. Kako sa navodi, nekoliko stotina Srba počeli su prosvjede protiv uspostave kosovske vlasti na sjeveru Kosova.

Predsjednik usporedne općine na sjeveru Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je da Srbi prosvjeduju i poručuju Albancima i međunarodnoj zajednici da se ne žele integrirati u, kako je rekao, takozvane institucije Kosova.

U međuvremenu albanski mediji u Prištini javljaju da helikopteri nadlijeću Mitrovicu te dodaju kako je situacija napeta, ali bez većih incidenata.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Kosovo i najavio kako će snage KFOR-a intervenirati bude li potrebno u očuvanju reda i mira na Kosovu. (Hina)

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Barikade prepreka europskoj budućnosti Thaci: Akcija uspješno završena, pozivam na mir i suzdržanost Slika nije dostupna Izvanredno stanje u Mitrovici Ekstremni Srbi zapalili prijelaze Jarinje i Brnjak, gorjela i baza KFOR-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene