Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Aarhusu dosudio je devet godina zatvora i doživotni izgon iz Danske Somalcu Muhudiinu Mohamedu Geelu koji je proglašen krivim za pokušaj ubojstva 75-godišnjeg crtača poznatog po karikaturama s likom proroka Muhameda.


Mediji su prenijeli da će Geele (29) biti prognan iz Danske kada odsluži kaznu dosuđenu jer je 1. siječnja 2010., naoružan sjekirom i nožem provalio u dom karikaturista Kurta Westergaarda, Sud je Geelea proglasio krivim za teroristički čin i pokušaj ubojstva.

Vezani članci Slika nije dostupna Danci protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda Slika nije dostupna Napadač na karikaturista osumnjičen za planiranje napada na Clinton?

Geele, koji je osumjičen i za povezanost sa somalskim islamističkim pokretom Al-Šahab, odbacuje optužbe da je provalio s nakanom da ubije već tvrdi da je samo želio identificirati i zaplašiti karikaturista. Međutim, Westergaard je svjedočio da je Geele provalio u njegov dom kao 'sveti ratnik koji je želio ubiti nevjernika'. Westergaard je napad izbjegao zaključavši se u sigurnu sobu i ostao je neozlijeđen, a tada je stigla policija no Geele je pritom jednog policajca ranio.

>> Napadač na danskog karikaturista proglašen krivim

Westergaard je objavio karikature proroka Muhameda s turbanom i bombom 2005. u danskom listu Jyllands-Posten i navukao na sebe gnjev milijuna muslimana koji su prosvjedovali diljem svijeta, što je ponegdje preraslo i u nasilje. (Hina)