Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušao osvetiti Muhameda

Napadaču na karikaturista 9 godina zatvora i izgon iz Danske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Aarhusu dosudio je devet godina zatvora i doživotni izgon iz Danske Somalcu Muhudiinu Mohamedu Geelu koji je proglašen krivim za pokušaj ubojstva 75-godišnjeg crtača poznatog po karikaturama s likom proroka Muhameda.

Mediji su prenijeli da će Geele (29) biti prognan iz Danske kada odsluži kaznu dosuđenu jer je 1. siječnja 2010., naoružan sjekirom i nožem provalio u dom karikaturista Kurta Westergaarda, Sud je Geelea proglasio krivim za teroristički čin i pokušaj ubojstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon pokušaja ubojstva Danci protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda Slika nije dostupna List tvrdi, diplomat sumnja Napadač na karikaturista osumnjičen za planiranje napada na Clinton?

Geele, koji je osumjičen i za povezanost sa somalskim islamističkim pokretom Al-Šahab, odbacuje optužbe da je provalio s nakanom da ubije već tvrdi da je samo želio identificirati i zaplašiti karikaturista. Međutim, Westergaard je svjedočio da je Geele provalio u njegov dom kao 'sveti ratnik koji je želio ubiti nevjernika'. Westergaard je napad izbjegao zaključavši se u sigurnu sobu i ostao je neozlijeđen, a tada je stigla policija no Geele je pritom jednog policajca ranio.

>> Napadač na danskog karikaturista proglašen krivim

Westergaard je objavio karikature proroka Muhameda s turbanom i bombom 2005. u danskom listu Jyllands-Posten i navukao na sebe gnjev milijuna muslimana koji su prosvjedovali diljem svijeta, što je ponegdje preraslo i u nasilje. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene