Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Teroristički čin' i ubojstvo

Napadač na danskog karikaturista proglašen krivim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalac Mohamed Geele proglašen je krivim za pokušaj 'terorističkog čina' te za pokušaj ubojstva danskoga karikaturista Kurta Westergaarda, izvijestio je sud u danskome gradu Aarhusu.

'Sud je ocijenio da pokušaj ubojstva karikaturista Kurta Westergaarda 1. siječnja 2010., koji je nacrtao karikaturu proroka Muhameda, treba smatrati pokušajem zastrašivanja stanovništva i pokušajem destabiliziranja društvenih struktura', izjavila je sutkinja Ingrid Thorsboe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje na internetu Talibani osudili nove karikature Muhameda Slika nije dostupna Danski listovi ponovno objavili karikaturu proroka Muhameda

>> Karikaturist koji je ismijavao Muhameda dobit će nagradu za promicanje slobode

Presudu su jednoglasno donijeli članovi sudskoga vijeća. Kazna će biti izrečena u petak, a moglo bi se raditi i o doživotnom zatvoru. 75-godišnji Kurt Westergaard nedavno je svjedočio da je 29-godišnji Geele, uljez koji je provalio u njegov dom na prvi dan nove godine 2010. 'sveti ratnik koji je želio ubiti nevjernika'.

Napao karikaturista sjekirom i nožem

Westergaard se zaključao u sigurnu sobu i ostao neozlijeđen. Optuženik je pred sudom rekao kako je samo želio uplašiti karikaturista i nije ga namjeravao ozlijediti. Danca je sjekirom i nožem napao u njegovu domu u Aarhusu.

Westergaard je objavio karikature proroka Muhameda s turbanom i bombom 2005. u danskom listu Jyllands-Posten i navukao na sebe gnjev milijuna muslimana. U vrijeme napada u kući je bila i njegova petogodišnja kći, a Geelov napad spriječili su policajci koji su stigli na vrijeme. Napadač je pritom ranio jednog policajca. Geelea se sumnjiči da je povezan sa somalskim islamističkim pokretom Al-Šahab. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene