Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naoto Kan postat će novi japanski premijer pošto ga je vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ) izabrala za svog novog čelnika, prenose agencije.


Kan (63) je bio zamjenik premijera i ministar financija u vladi nepopularnog premijera Yukija Hatoyame, koji je u srijedu, nakon nepunih devet mjeseci na vlasti, podnio ostavku jer nije ispunio obećanje da će preseliti američku vojnu bazu na Okinawi. Izbor Kana na mjesto čelnika DPJ-a ključan je u procesu njegova imenovanja za premijera budući da vladajuća stranka ima većinu u donjem domu japanskog parlamenta koji bira premijera, prenosi agencija dpa.

>> Japan: Premijer dao ostavku zbog neispunjenih obećanja

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića" Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj"

Kan će postati peti japanski premijer u posljednje tri godine. Glavni izazovi njegove vlade bit će borba s velikim javnim dugom i poticanje gospodarskog rasta, kao i jačanje odnosa s najjačim sigurnosnim saveznikom SAD-om, te velikom susjednom silom u usponu Kinom. 'Želim da ovi izbori za čelnika budu nov početak kako bismo stvorili snažan Japan i u tome želim preuzeti vodstvo', rekao je Kan svojim stranačkim pristašama uoči glasovanja na kojem je premoćno pobijedio svog jedinog protukandidata, slabo poznatog 50-godišnjeg odvjetnika Shinjija Tarutoka, prenosi Reuters. (HIna)