Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DPJ izabrala

Naoto Kan uskoro novi japanski premijer

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naoto Kan postat će novi japanski premijer pošto ga je vladajuća Demokratska stranka Japana (DPJ) izabrala za svog novog čelnika, prenose agencije.

Kan (63) je bio zamjenik premijera i ministar financija u vladi nepopularnog premijera Yukija Hatoyame, koji je u srijedu, nakon nepunih devet mjeseci na vlasti, podnio ostavku jer nije ispunio obećanje da će preseliti američku vojnu bazu na Okinawi. Izbor Kana na mjesto čelnika DPJ-a ključan je u procesu njegova imenovanja za premijera budući da vladajuća stranka ima većinu u donjem domu japanskog parlamenta koji bira premijera, prenosi agencija dpa.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović i Andrej Plenković recite svoje mišljenje ANKETA Milanović ili Plenković: Tko bi bio bolji premijer?

>> Japan: Premijer dao ostavku zbog neispunjenih obećanja

Kan će postati peti japanski premijer u posljednje tri godine. Glavni izazovi njegove vlade bit će borba s velikim javnim dugom i poticanje gospodarskog rasta, kao i jačanje odnosa s najjačim sigurnosnim saveznikom SAD-om, te velikom susjednom silom u usponu Kinom. 'Želim da ovi izbori za čelnika budu nov početak kako bismo stvorili snažan Japan i u tome želim preuzeti vodstvo', rekao je Kan svojim stranačkim pristašama uoči glasovanja na kojem je premoćno pobijedio svog jedinog protukandidata, slabo poznatog 50-godišnjeg odvjetnika Shinjija Tarutoka, prenosi Reuters. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene