Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od luzera do genijalca

Nakon udarca u glavu postao matematički genij!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katkad treba dobar, jak udarac u glavu kako bi stvari 'sjele na svoje mjesto'. Upravo se to dogodilo Jasonu Padgettu.

Nakon ozljede glave Jason je posvuda oko sebe vidio kompleksne matematičke formule. 41-godišnjak trenutno radi za pultom jedne trgovine namještaja u Tacomi, no zasigurno ne zadugo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imao je sreće VIDEO Izvještavao s najopasnijih područja, a onda u LA-u ... Slika nije dostupna Nasilje u školi Nije govorio engleski: Učiteljica ubila učenika (6)?!

>> Da bi postali genij treba vam 10.000 sati vježbe

Zanimljivo, unatoč svojoj razini inteligencije Jason nema fakultetsku diplomu, a kamoli neku doktorsku ili drugu titulu. Čak nema ni podlogu u matematici - prije samo 10 godina bio je potpuno druga osoba koju je zanimalo samo vježbanje i tulumarenje. Jason nije imao pojma da će se njegov život zauvijek promijeniti kada je izašao iz jednog karaoke kluba u Tacomi. Napala ga je grupa mladića i brutalno izudarala po glavi. 'Sve što sam vidio je bio je neki bljesak svjetlosti, a sljedeća stvar koje se sjećam je da sam bio na koljenima na podu i pomislio sam: 'Ubit će me!'. Ali nije umro. Umjesto toga, dobio je najbolji poklon kojem se ikada mogao nadati.

Unatoč potresu mozga liječnici su mu rekli kako će uskoro biti sve u redu. No, nakon nekoliko dana Jason je počeo zamijećivati nešto izvanredno. Iako nikada nije znao crtati odjednom je počeo izrađivati složene dijagrame a da ni sam nije znao što je to. Gdje god bi pogledao vidio bi matematičke formule u raznim oblicima. 'Posvuda vidim dijelove Pitagorina poučka. Svaka mala krivina, svaka mala spirala, svako stablo je dio te jednadžbe', ispričao je Jason. 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Crteži koje radi su poznati pod nazivom fraktali (oblici koji su, kada se podijele na komade, isti ili slični cjelini). 'Dakle, recimo da sam imao 1.000 malih slika na kojima se nalazi neka osoba i kada ih sve stavim na pravo mjesto dobijem tu istu sliku, ali veću', pojasnio je Jason.

Jasona u medijima nazivaju 'Predivan um', slično liku Johna Nasha kojeg je u filmu 'Genijalan um' utjelovio Russell Crowe. Nekoliko znanstvenika vjeruju da je 'naletio' na nevjerojatno rijedak dar. Čak su ga poslali u Finsku kako bi prošao niz testova Berita Brogaarda, neuroznanstvenika i profesora filozofije u Centru za neurodinamiku na Sveučilištu Missouri u St. Louisu. Skeniranje je pokazalo da je Jasonov mozak oštećen, što je dovelo do 'prekomjerne kompenzacije' u određenim područjima. 'Većina ljudi nema pristup tim dijelovima mozga, ali Jason ima', pojasnio je prof. Brogaard.

Rezultat svega je da je Jason sada genijalac - razvio je određenu vještinu koja može biti matematička, prostorna ili autistična. Brogaard kaže da je Jason razvio tu vještinu do te mjere da ga to čini super-čovjekom.

Iako bi Jason volio da tu sposobnost može povremeno i isključiti ipak ne bi volio da ona u potpunosti nestane. Njegov cilj je ostaviti trgovinu namještaja i postati učitelj. Kaže kako bi želio i drugima pokazati da je matematika nešto prekrasno i prirodno kao i svjet koji nas okružuje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene