Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nakon ubojstva Bhutto raste nasilje u Pakistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pakistanska oporbena čelnica Benazir Bhutto preminula je od posljedica terorističkog napada koji se danas dogodio na predizbornom skupu u gradu Rawalpindiju u Pakistanu. Već je počelo nasilje i divljanje njezinih pristaša po ulicama.

Benazir Bhutto bila je meta samoubilačkog napada koji se danas dogodio. Svjetski mediji citiraju njezina muža Asifa Alia Zardaria koji govori kako je Benazir preminula od posljedica ranjavanja u vrat.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Bhutto (54) je preminula od zadobivenih ozljeda u bolnici u Rawalpindiju, izjavio je pakistanski ministar unutarnjih poslova Javed Sheema.

"Ona je pala kao mučenica", rekao je dužnosnik stranke Rehman Malik. 

Jedan očevidac izjavio je da je čuo dva hica nekoliko trenutaka prije eksplozije.

>> SAD provjerava odgovornost Al Qaide za ubojstvo Bhutto

>> Sharif pozvao Musharrafa na ostavku

>> Bush i drugi svjetski čelnici osudili ubojstvo Benazir Bhutto 

>>
Hrvatska osudila ubojstvo Benazir Bhutto

>> UN saziva konzultacije zbog ubojstva Bhutto, Musharraf ogorčen

>> Kronologija najvažnijih političkih događanja u Pakistanu zadnjih mjeseci 

>>
Benazir Bhutto prva premijerka u muslimanskom svijetu 

>>
Diljem svijeta osude ubojstva Benazir Bhutto

"Kada su čelnici stranke, uključujući Bhutto, počeli izlaziti jedan muškarac im se pokušao približiti i zatim je zapucao a onda se raznio bombom", rekao je jedan policijski časnik.

Još je nejasno je li Bhutto ranjena izravnim hicima iz vatrenog oružja ili gelerima.

Policija je priopćila da je petnaestak ljudi poginulo u eksploziji, dok je prema izjavama očevidaca ubijeno najmanje 20 ljudi, a oko 40 ih je ranjeno.

Policija molila građane da ostanu u svojim kućama jer na ulicama Rawalpindija očekuju val nasilja u znak prosvjeda  zbog smrti Benazir Bhutto.

- Ona je preminula u 18,16 sati po lokalnom vremenu (14,16 sati po srednjoeropskom vremenu), rekao je Wasif Ali Khan, dužnosnik stranke koji je bio u Općoj bolnici u Rawalpindiju u kojoj je Bhutto umrla od zadobivenih ozljeda.

Jedan visoki vojni dužnosnik, koji je želio ostati anoniman jer nije ovlašten davati izjave, potvrdio je da je Bhutto umrla.

Odvjetnik Benazir Bhuutto, Babar Awan, rekao je da su "kirurzi
potvrdili da je ona poginula kao mučenica".

Rehman Malik, savjetnik za sigurnost Benazir Bhutto, rekao je da je oporbena čelnica nastrijeljena u vrat i prsa tijekom napada.

- Mi smo u nekoliko navrata tražili od vlade da joj pruži odgovarajuću sigurnost i opremu... ali oni nisu marili za naše zahtjeve, kazao je.

Nakon smrti Bhutto, njezini pristaše koji su se okupili ispred
bolnice počeli su uzvikivati "Pas, Musharraf, pas", misleći na
pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa.

Savjetnik za sigurnost u stranci oporbene čelnice rekao je da je Bhutto nastrijeljena u vrat i prsa dok je ulazila u svoje vozilo nakon održanog izbornog skupa u Rawalpindiju nedaleko od glavnog pakistanskog grada Islamabada. Napadač je prvo zapucao, a zatim se raznio bombom.

Kako javljaju mediji, s Bhutto bili su njezina glasnogovornica Sheri Reghman i njezin politički tajnik Nahid Khan. Oboje su u bolnici u kritičnom stanju.

Ovo nije bio prvi napad na oporbenu čelnicu koja se vratila u Pakistan nakon osmogodišnjeg egzila 18. listopada. Dan kasnije na nju je pokušan atentat u Karachiju u kojem je ubijeno 140 ljudi, a ona je tada prošla bez ozljeda.

Pristaše Benazir Bhutto divljaju po ulicama, Pakistan u velikoj krizi

Pakistanske snage sigurnosti stavljene su u četvrtak u stanje pune pripravnosti nakon što je ubojstvo oporbene čelnice Benazir Bhutto pokrenulo val nasilnih prosvjeda njezinih pristaša.

Predsjednik Pervez Musharraf osudio je taj napad nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja nakon što su bijesni pristaše ubijene bivše premijerke izašli na ulice diljem Pakistana, od Himalaje do južnih obala.

Analitičari procijenjuju da je ubojstvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u 60-godišnjoj povijesti Pakistana. Ističu kako će predsjednik Musharraf najvjerojatnije ponovno uvesti izvanredno stanje i otkazati parlamentarne izbore zakazane za 8. siječnja.

- Najveća opasnost Pakistanu i naciji prijeti od ovih terorista,
rekao je musharraf pozvavši na "jedinstvo i potporu nacije" u borbi protiv terorista.

Poznavatelji prilika navode kako Pakistan, ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u "nemirne vode" koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijele regije koja je već bila poprištem triju ratova između Pakistana i njegova nuklearnog rivala Indije.

Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi.

- Policija u Sindhu stavljena je u stanje pune pripravnosti, rekao je visoki policijski dužnosnik. 

- Rasporedili smo pojačanja po svim gradovima, jer nemiri su posvuda, dodao je.

Izvješća govore da je sve teže stanje u Karachiu gdje su na ulice izašle tisuće prosvjednika i zapaljene su najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim djelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica.

U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindi i pakistanskoj prijestolnici Islamabadu.

Prosvjednici su zapaljenim gumama blokirali prometnice i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje.

Policija je dobila naredbu blokirati glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje prosvjednika.

Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene