Nabujala Vrbanja odnijela je privremeni pješački most u Čelincu, gradiću blizu Banje Luke, a nešto nakon 22 sata u tom su se mjestu oglasile i sirene za uzbunu.

Galerija


Stotine stambenih i gospodarskih objekata poplavljene su uz riječne tokove na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine nakon obilnih kišnih padalina koje su to područje pogodile u noći s nedjelje na ponedjeljak, izvijestile su lokalne službe civilne zaštite.

Vezani članci Udruga Prsten upozorila na probleme Poduzetnik kojem je Kalinić spasio život krajem prošle godine: "Zahvalan sam mu za cijeli život" Slika nije dostupna Besana noć u BiH: Poplave u Prijedoru i Livnu

"Nije dobro. Noćas će biti kaos", prenosi B92 izjavu pripadnika Civilne zaštite iz Čelinca. Još nije poznato koliko je kuća poplavljeno na tom području. Izvanredna situacija proglašena je i u Tesliću, gdje su zbog bujičnih voda naglo porasli vodostaji, a najkritičnije je u naseljima Gaj i Stjenjak. Prekinuta je veza s Dobojem i sve su ekipe na terenu.  

Najviše štete do ponedjeljka ujutro registrirano je na području Prijedora, gdje su se izlile rijeke Miloševica i Puharska. Iz općinskog stožera za izvanredna stanja potvrdli su kako je poplavljeno oko dvije stotine kuća, a voda je presjekla i ceste koje povezuju naselja što gravitiraju ovim rijekama.

Na cijelom području Prijedora proglašen je prvi stupanj zaštite od poplava. Gasitelji i pripadnici civilne zaštite u punoj su pripravnosti radi evakuacije ugroženog stanovništa i postavljanja dodatnih zapreka poput vreća s pijeskom.

Otežan je promet cestom koja Prijedor povezuje s Bosanskim Novim, gdje su vodene bujice prouzročile odrone koje cestarske ekipe pokušavaju sanirati.

U Bosanskom Novom voda je prodrla do desetak stambenih objekata.

Sve službe za zaštitu i spašavanje u BiH stavljene su u stanje pripravnosti potkraj prošlog tjedna zbog najava obilnih kišnih padalina.

Meteorolozi prognoziraju kako će takvo stanje potrajati najmanje do 16. svibnja, a do tada je u zemlji na snazi tzv. narančasto upozorenje na opasne vremenske prilike. (D.B./Hina)