Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati prosvjeduju

FOTO Premijerov suradnik šutirao prosvjednika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Yusuf Yerkel, zamjenik šefa kabineta turskog premijera, navodno je udario provjednika koji je već ležao na podu okružen policijom, koja je prosvjednike rastjerivala suzavcem i gumenim mecima.

Turski mediji, potpomognuti tisućama Turaka na Twitteru, pitaju se je li pomoćnik turskog premijera Tayipa Erdogana nogom šutirao jednog od prosvjednika na mjestu stravične nesreće u rudniku Soma, piše Mashable.

Pročitajte i ovo Nesreća u kineskom rudniku Užas u Kini Teška nesreća u rudniku: Najmanje osam mrtvih, u tijeku operacije spašavanja Ilustracija Istražuje se uzrok Nova nesreća u kineskom rudniku ugljena: Poginulo je 12 ljudi

Naime, turski blogeri, među kojima i poznati novinar Serdar Akina skrenuli su pozornost na fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama, a na kojoj jednog od prosvjednika udara čovjek u odijelu, koji izgleda kao premijerov bliski suradnik Yusuf Yerkel. Čovjek na slici nogom zamahuje prema prosvjedniku koji leži na podu okružen policijom.

Raste broj mrtvih: U Turskoj poginula 282 rudara

Yerkel, inače zamjenik šefa kabineta, nije odgovorio na optužnice unatoč zahtjevima novinara i brojnim upitima na njegovom Twitter profilu. Na YouTube-u se pojavio i kratki video zapis navodnog udarca. Također, nije potvrđeno je li muškarac stvarno udara prosvjednika ili samo pokušava pobjeći s mjesta nesreće.

Sindikati u štrajku

Konfederacija turskih sindikata štrajka u znak sjećanja na na 282 rudara koja su poginula u stravičnoj nesreći u rudniku.

Tvrde kako je nedavna privatizacija u sektoru rudarstva pogoršala radne uvjete. U međuvremenu, mjesto katastrofe posjetio je predsjednik Abdullah Gul. U Turskoj je proglašena trodnevna žalost. Premijer Tayip Errdogan u srijedu je zaradio zvižduke gnjevnih prosvjednika.

U sklopu jednodnevnog štrajka u Ankari se okupilo oko 3000 ljudi, a slični prosvjedi održat će se u još 13 drugih gradova diljem zemlje. Sudionicima prosvjeda poručeno je da obuku crninu i takvi marširaju prema ministarstvu rada. Dok su oni na ulicama, nastavljaju se napori u rudniku Soma gdje spasioci pokušavaju pronaći bilo koga na životu. Međutim, nade je malo, piše BBC.

Policija suzavcem i mecima na prosvjednike

Turska je policija suzavcem i gumenim mecima u srijedu rastjerala protuvladine sindikalne nerede izazvane najvećom rudarskom nesrećom u turskoj povijesti.

Strašna nesreća: Poginulo 245 rudara, proglašena trodnevna žalost

U eksploziji u turskome rudniku po najnovijim su podacima poginula 282 rudara, deseci su još zatrpani, nade da će biti spašeni sve su manje, a sindikalna ljevica zbog te je nesreće organizirala prosvjede u središtu Istanbula i na njima uzvikivala protuvladine slogane.

Predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan je posjetio rudnik 230 kilometara južno od Istanbula, gdje prijatelji i rodbina čekaju vijesti. Nesreće na radu 'normalne su', rekao je Erdogan na konferenciji za novinare, ali 'duboko smo pogođeni dimenzijama ove nesreće'.

Turski premijer najavio je da će 'poduzeti sve mjere' radi otkrivanja uzroka nesreće, prenio je dnevnik Hurriyet, a vlasti sumnjaju u električni kvar. S rastom broja poginulih rastao je i bijes javnosti zbog te nesreće.

I u Ankari je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala nekoliko stotina studenata koji su se okupili pred ministarstvom energetike i na policajce bacali kamenje i molotovljeve koktele (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene