Rodriguez Zapater i Medina s Nicholasom Madurom (Foto: AFP)
Rodriguez Zapater i Medina s Nicholasom Madurom (Foto: AFP)

Sukob između venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i oporbe koja prosvjeduje tražeći njegov odlazak čini se nepomirljiv, no obje strane najavile su da će u srijedu pokušati uspostaviti dijalog.


Pregovori bi trebali početi u Dominikanskoj Republici u okviru posredovanja koje su predložili bivši šef španjolske vlade Jose Luis Rodgriguez Zapatero i dominikanski predsjednik Danilo Medina.

Do iznenadne objave, službeno potvrđene u utorak navečer, dolazi nakon mjeseci napetosti na ulicama Venezuele. U dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, s padom cijene nafte, glavnog izvora prihoda, zemlju su između travnja i srpnja potresali gotovo svakodnevni prosvjedi često popraćeni nasiljem, zahtijevajući odlazak šefa države Nicholasa Madura, u kojima je poginulo 125 osoba.

Upravo je šef države, izabran 2013. s mandatom do početka 2019., službeno potvrdio u utorak navečer nastavak pregovora. "Zapatero i predsjednik Medina dobro znaju da sam bio promotor dijaloga s oporbom, prihvaćam stoga taj novi dan dijaloga", izjavio je na sastanku kabineta emitiranom na televiziji.

Nakon te objave, venezuelska oporba se ograničila na potvrdu sastanka u srijedu s dominikanskim predsjednikom.

"Odlučili smo poslati izaslanstvo na susret s predsjednikom Medinom kako bi predstavili ciljeve nacionalne demokratske borbe", napisala je oporbena koalicija Stola za demokratsko jedinstvo u priopćenju. (HINA)