Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranka koja je već osuđena na smrt kamenovanjem, sada je kažnjena i bičevanjem. Osuđena je jer se fotografirala bez marame na glavi.


99 udaraca bičem zbog nepristojnosti, presuda je iranskog suda, a nepristojnost je fotografija Iranke bez marame na glavi, nepokrivene kose. Bičevanjem je kažnjena Sakineh Mohammadi Ashtiani, ista žena koja je već osuđena na smrt kamenovanjem.

Vezani članci Potres u Iranu Dva snažna potresa pogodila južni Iran, jedna osoba poginula Iranska vojska SAD prijeti vojnom silom: ''Nismo vidjeli da je Iran spreman razgovarati''

'Mislim da u mjesecu Ramazana neće biti smaknuća. Ali novinari i vlade stranih zemalja moraju nastaviti podupirati moju klijenticu jer je ona sada u opasnosti. Situacija nikako nije dobra za Sakineh Ashtiani', rekao je njezin odvjetnik Mohammad Mostafei.

Fotografiju je objavio londonski Times. Nije jasno je li na njoj zaista Sakineh Ashtiani. Fotografiju im je dao Sakinehin odvjetnik, koji tvrdi da ju je dobio od njezinog sina, a on to poriče. Na kraju list je objavio ispravak da na slici nije Sakineh Astiani, ali uzalud, Teheran ne odustaje od bičevanja.

'Važno je da pokrenemo građane na međunarodnoj razini da govore o ovoj grozoti. Pozivamo na poštovanje ljudskih prava u Iranu, gdje su zatvor, cenzura i kamenovanje uvrede iranskom narodu', smatra Angelo Bonelli iz talijanske stranke zelenih.

>> Molba sina spasila majku od kamenovanja

Sakineh Ashtiani osuđena je zbog navodnog preljuba i sudjelovanju u ubojstvu supruga. Nakon velikog međunarodnog pritiska, zasad je pošteđena kamenovanja, ali smrtna kazna mogla bi biti izvršena vješanjem. 15 žena u Iranu osuđeno je na strašnu smrt kamenovanjem.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju