Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postojano posthladnoratovsko širenje NATO-a na istok zastat će nakon primanja Hrvatske i Albanije na summitu u petak, rekli su diplomati objasnivši to nastojanjem saveza da popravi veze s Rusijom.


Vojni savez koji će uskoro imati 28 članica odlučno odbacuje svaku ideju da Moskva utječe na to tko će postati njegovim članom, ali je NATO već ranije prihvatio kao čimbenik uvjerenje Rusije da širenje predstavlja zadiranje u njezin prostor. Niskom prioritetu koje je širenje dobilo u NATO-u pridonijeli su nespremnost potencijalnih članica Makedonije, Ukrajine i Gruzije te pragmatičniji pristup predsjednika SAD-a Baracka Obame tom pitanju.

Vezani članci Damir Krstičević otvorio MSAP u Zemuniku (Foto: Marko Dimic/PIXSELL) Damir Krstičević : "U Zemuniku može biti novi NATO-ov centar izvrsnosti" Donald Trump (Foto: AFP) Trump zaprijetio zemljama koje izdvajaju manje za NATO: "Mi bismo mogli učiniti nešto povezano s trgovinom"

'Ovo nije summit proširenja', rekao je jedan diplomat saveza umanjujući perspektivu bilo kakvih ozbiljnih razgovora čelnika NATO-a o statusu zemalja koje žele postati članicama. Na summitu, kojem su domaćini Francuska i Njemačka, čelnici Albanije i Hrvatske u petak će biti pozvani da zauzmu svoja mjesta za stolom uz 26 sadašnjih članica.