Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže 50 izaslanstava iz cijelog svijeta

Predsjednik Josipović putuje na pogreb Vaclava Havela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović prisustvovat će u petak u Pragu pogrebu Vaclava Havela, bivšeg predsjednika Češke i vođe Baršunaste revolucije kojom je 1989. srušen komunizam u tadašnjoj Čehoslovačkoj, priopćeno je u četvrtak iz Ureda Predsjednika.

Oko 50 izaslanstava iz cijeloga svijeta očekuje se na posljednjem Havelovom ispraćaju koji je nakon duge bolesti umro u nedjelju ujutro u 75. godini.

Na državnom pogrebu u u katedrali sv. Vita u Praškom dvorcu bit će brojni bivši i sadašnji svjetski čelnici, uključujući američku državnu tajnicu Hillary Clinton i njezina supruga, bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, britanskog premijera Davida Camerona i francuskog predsjednika Nicolasa Sazkozyja, objavila je agencija ČTK.

Predsjednici Slovačke, Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, baltičkih zemalja i Gruzije, te predsjednici Europskog parlamenta i Europske komisije Jerzy Buzek i Jose Manuel Barosso također će odati posljednju počast tom istaknutom češkom piscu i komunističkom disidentu.

Pismo s izrazima sućuti, koje je papa Benedikt XVI. poslao češkom predsjedniku Vaclavu Klausu, bit će pročitano na početku ispraćaja u petak točno u podne, a u isto vrijeme crkvena zvona diljem zemlje oglasit će se na tri minute, dok će iz topa s praškog brda Petrin biti ispaljen 21 plotun.

Misu zadušnicu koncelebrirat će praški nadbiskup Dominik Duka, zajedno s bivšim i sadašnjim vatikanskim nuncijem u Češkoj Giovanniem Coppom i Giuseppeom Leanzom, objavio je ured praškog nadbiskupa.

Uz predsjednika Klausa i nadbiskupa Duku, od Havela će se govorima oprostiti češki ministar vanjskih poslova i Havelov nekadašnji suradnik Karel Schwarzenberg, bivša američka državna tajnica češkoga podrijetla Madeline Albright, te Vaclav Maly, umirovljeni pomoćni praški biskup i Havelov prijatelj.

Češki glumac Josef Abrham, koji je igrao u brojnim Havelovim djelima, čitat će ulomke iz Knjige Joba, dok će češka filharmonija izvesti Requiem Antonina Dvoraka.

Nakon državnog ispraćaja, obitelj i prijatelji oprostit će se od Havela na krematoriju, nakon čega će njegova urna biti položena u obiteljsku grobnicu na groblju Vinohrady.

Od 1989. do 1992. Havel je bio deveti predsjednik Čehoslovačke, a od 1993. do 2003. predsjednik Češke u dva mandata. Nakon političkog umirovljenja bio je posebno usredotočen na promicanje zaštite ljudskih prava u svijetu. (HINA)

 

Pročitajte i ovo Lijesovi Mnogi vjerni tradiciji U Hrvatskoj je osim života skupa i smrt: Sve veći troškovi pogreba prisiljavaju ljude za traženjem alternativnih rješenja Groblje sumanute cijene Smrt je skupa! Zbog visokih cijena pogreba kremiranje postaje sve popularnije

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene