Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodana je za 450 milijuna dolara

Najskuplja slika na svijetu ipak nije djelo Leonarda da Vincija?

Salvator Mundi (Foto: AFP)
Salvator Mundi (Foto: AFP) Foto: Afp
Slika ''Salvator Mundi'' slavnog Leonarda da Vincija prošle je godine prodana jednom saudijskom princu za vrtoglavih 450 milijuna dolara. No čini se kako poznato djelo nije naslikao Da Vinci, nego njegov pomoćnik.

Matthew Landrus, akademik sa Sveučilišta u Oxfordu, tvrdi kako je većinski autor slike talijanski umjetnik Bernardino Luini, koji je pomagao Leonardu da Vinciju oko nastanka ovog djela, inače najskuplje slike na svijetu, piše CNN.

Pročitajte i ovo Da Vincijeva slika Krista prodana za 450,3 milijuna dolara (Foto: AFP) "Spasitelj svijeta" Čak 4 i pol puta više od početne cijene: Da Vincijeva slika prodana za rekordni iznos Slika nije dostupna Otišlo za bagatelu Poljaci za samo 100 milijuna eura kupili Da Vincijevo djelo procijenjeno na dvije milijarde!

''Vjerujem da je tek 20 do 30 posto napravio sam Da Vinci. Ako pobliže pogledate Luinijeve radove, vidjet ćete veliku sličnost sa slikom 'Salvator Mundi''', rekao je Luini.

Bernardino Luini rodio se 1480. godine, a u svojim djelima uglavnom se fokusirao na katoličke motive. Salvator Mundi tehnika je ulja na platnu i prikazuje Isusa Krista na renesansni način, s uzdignutom desnom rukom i prekriženim prstima u blagoslovu, dok u lijevoj drži kristalnu kuglu.

Slika je jedno od 20 očuvanih djela Leonarda da Vincija koje se nalazi u zbirci privatnih kolekcionara. Pretpostavlja se da je slika nastala između 1506. i 1513. u Francuskoj, kao poklon tadašnjem kralju Luju XII.

 

Salvator Mundi (Foto: AFP) Salvator Mundi (Foto: AFP) Foto: Afp

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene