Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez gotovine

Prošla godina protekla bez ijedne pljačke: Zašto su njihove banke najsigurnije na svijetu?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Pljačke banke u Danskoj pale su s 221 na početku milenija na nulu, a već drugu godinu zaredom nije bilo nijednog napada na bankomate. Razloga je više, ali jednu pozitivnu promjenu donio je i COVID.

Tijekom cijele prošle godine nije bilo niti jedne pljačke banke u Danskoj. Podaci su to koje je objavila industrijska grupa zajmodavaca, a slaže se s informacijama iz policije. 

Smanjenje stope kriminala nije došlo preko noći. Rezultat je povećanja razine sigurnosti, ali ponajprije prelaska na bezgotovinska plaćanja. U državi je, naime, radikalno smanjen broj gotovinskih usluga potaknutog porastom online i mobilnih transakcija.

Dok je početkom stoljeća u toj zemlji izvršena 221 pljačka banke, a u 2004. broj pljački gotovo se prepolovio i pao na 121, u 2021. dogodila se samo jedna pljačka banke, a prošle godine nije zabilježena nijedna, prenosi Time.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijetio mladim zaposlenicama Drama u rano jutro: Muškarac s oružjem upao na benzinsku i opljačkao je

Paralelno s tim padala je brojka banaka koje posjeduju gotovinu. Udruga banaka primijetila je da samo 20 od oko 800 podružnica nacionalnih banaka sada ima gotovinu, a njihov broj je u daljnjem opadanju.

Značajan utjecaj na optjecaj gotovine imala je i pandemija COVID-19, pa se korištenje fizičkog novca od 2017. gotovo prepolovilo, a pljačkaši stoga opravdano zaključuju da se ne isplati riskirati kada bi iz pljačke mogli izaći praznih ruku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEVID U TIJEKU Uperio pištolj u žene i tražio novac: Nova pljačka pošte u Zagrebu

Glasnogovornik Danske financijske federacije proslavio je ovu prekretnicu i opisao je kao nevjerojatan fenomen. Prvenstveno je razlog za slavlje činjenica da se bankovni službenici više ne moraju suočavati sa stresom i strahom.

Kako se događa globalni pomak prema online transakcijama, druge nacije također primjećuju pad pljački banaka, pri čemu su američke banke zabilježile 1724 pljačke u 2021., što je smanjenje od gotovo četiri i pol puta od 2004. godinie.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene