Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

George Junius Stinney imao je samo 14 godina kada je 1944. godine pogubljen na električnoj stolici zbog ubojstva dviju djevojčica.


Visok 150 centimetara i težak 43 kilograma, 14-godišnji  George bio je najmlađa osoba osuđena na smrtnu kaznu, piše Daily Mail. Bio je toliko malen da su na električnu stolicu morali staviti knjige kako bi mu glava doprla do elektroda.

Vezani članci Slika nije dostupna Muškarac (46) koji je preminuo od koronavirusa ipak je bio teško bolestan. Doznali smo kako je došlo do zabune Slika nije dostupna Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf osuđen na smrt

Georgea Juniusa Stinneya sud u Južnoj Carolini proglasio je krivim na temelju izjave policajca koji je tvrdio da je dječak priznao ubojstvo. Zbog brojnih nejasnoća odvjetnik Steve McKenzie uvjeren je da je George bio nevin te traži od Južne Caroline da ponovno otvori slučaj.

Davne 1944. ubijene su 11-godišnja  Betty June Binnicker i 8-godišnja Mary Emma Thames. Djevojčice su nestale nakon što su se vozile biciklima po gradiću Alcolu. U to vrijeme željeznička pruga dijelila je grad na dva dijela, jedan u kojem su živjeli crnci i onaj u kojem su živjeli bjelci. Djevojčice su dan kasnije pronađene mrtve u jarku u dijelu grada gdje živi crno stanovništvo. Ubijene su klinom s tračnica.

Na Georgea je pala sumnja nakon što je pomagao policiji u pronalasku djevojčica i rekao kako ih je vidio dan ranije. Policija ga je satima ispitivala bez prisutnosti roditelja. Dječak je navodno priznao ubojstvo djevojčica, no o tome nema ni jednog pismenog dokaza. Također nema ni jedog fizičkog dokaza koji bi dječaka doveo u vezu sa zločinom.

Odvjetnik McKenzie tvrdi da je dječak bio žrtveno janje jer je policija željela što prije zatvoriti slučaj i nekoga kazniti za zločin. 'Pismeno priznanje zločina ne postoji. Dječak je osuđen na temelju izjave dvojice bijelih policajaca', rekao je. McKenzie je uvjeren da će uspjeti dokazati da George nije bio kriv za ubojstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju