Yahoo (Foto: AFP)
Yahoo (Foto: AFP)

Američka internetska kompanija Yahoo! je objavila u četvrtak da je 500 milijuna računa njezinih korisnika krajem 2014. hakirala vjerojatno organizacija povezana s nekom državom.


Hakeri su ukrali osobne podatke, poput datuma rođenja, imena, elektroničke adrese, brojeva telefona i lozinke, navodi Yahoo! u priopćenju.

Bankovni podaci korisnika nisu zahvaćeni, tvrdi Yahoo! koji navodi da usko surađuje s američkim vlastima nadležnim za cyber-kriminal.

"Istragom nije pronađen niti jedan element koji pokazuje da je ta organizacija trenutačno nazočna u informatičkom sustavu Yahoo!-a", nastavlja se u priopćenju. Tvrtka dodaje da je kontaktirala ugrožene korisnike.

Yahoo ne navodi imena organizacije koju sumnjiči.

Yahoo! je preporučio korisnicima koji nisu mijenjali zaporke od 2014. da to učine što prije.

Korisnici su pozvani da analiziraju svoje račune i utvrde eventualne sumnjive aktivnosti.

Yahoo! također preporučuje korisnicima da ne otvaraju niti učitavaju privitke koji dolaze sa sumnjivih elektroničkih adresa i poziva na oprez pri bilo kakvom traženju osobnih podataka. Yahoo! također podsjeća da su u zadnje vrijeme učestali upadi u informatičke sustave tehnoloških skupina koje izvode organizacije uz podršku država. (Hina)