Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CIA je javnosti otvorila dio tajnih dosjea u kojima se mogu pronaći mnoge pikanterije kojima su se obavještajci bavili.


Među pikanterijama u obavještajnim dokumentima, je i onaj pod nazivom ''11. rujan 2001.: Uz predsjednika'', koji opisuje kako je izgledao radni dan Georgea W. Busha tog kobnog datuma.

Vezani članci Polijetanje zrakoplova (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) U 2020. manje letova i fatalnih nesreća, ali više žrtava od godine prije Ilustracija Scena kao iz filma: Usred polijetanja aviona otvorio vrata, spustili se niz tobogan i pobjegli taksijem

Samo 30 minuta prije nego je od svog osoblja doznao o zabijanju prvog zrakoplova u WTC, Bush je čitao novine. Prišao mu je zamjenik direktora CIA Michael Morell, a Bush ga je upitao: ''Ima li nečeg zanimljivog danas?'' Bush i osoblje tada su bili na službenom putu. Nalazili su se u hotelu na Longboat Keyu na Floridi. Predsjednik je osoblje ispitivao jesu li ugodno spavali i jesu li čuli valove s plaže. Samo nekoliko minuta kasnije uslijedili su događaji koji će taj dan učiniti najtragičnijim u Bushovu mandatu, ali i u novijoj američkoj povijesti.

U trenucima dok je prvi neboder WTC-a gorio, predsjednik se vozio prema osnovnoj školi Booker u Sarasoti. Na mobitel ga je nazvao tajnik Bijele kuće i priopćio mu vijest.

Obama konačno priznao: Mučili smo neke ljude nakon 11. rujna

''Bush se okrenuo prema meni i pitao: ''Michael, znaš li nešto o tome?'' Rekao sam mu ne i dodao da se nadam kako je riječ o nesretnom slučaju, ne terorizmu', prepričava Morell.

Dok je Bush sjedio u razredu s prvašićima, prišao mu je Morell i priopćio vijest o drugom napadu. Sada je postalo jasno da su SAD napali teroristi. Bushevo lice se, piše u izvješću Morell, zamrzlo.

'Tiho je buljio u prazan prostor pet minuta, bio je to neugodan osjećaj', kazao je Morell. Potom je cijela svita krenula prema predsjedničkom zrakoplovu kojeg su pomno pretražili u strahu da je i on meta napada. Tijekom leta prema Louisiani svi su bili zabrinuti i u šoku. Predsjednik je bio čvrst, tvrdi Morell.

'Pitao me tko je to mogao učiniti. Odgovorio sam mu da iza napada najvjerojatnije stoji Osama bin Laden i al-Qa'ida', naveo je Morell. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook