Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilježavanja oslobađanja

'Najgore se može ponoviti i s tom spoznajom mi to možemo spriječiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici u nedjelju su odali počast žrtvama nacističkih zločina i upozorili da se 'najgore može ponoviti' u Europi.

Europski čelnici su u nedjelju u Europi tijekom svečanih obilježavanja oslobađanja koncentracijskih logora Bergen-Belsen u Njemačkoj i Struthof u Francuskoj odali počast žrtvama nacističkih zločina i upozorili da se 'najgore može ponoviti' u Europi.

Pročitajte i ovo Tajnica SS logora pobjegla uoči suđenja - 1 Pronašli je poslije Optužena za sudjelovanje u ubojstvu 11 tisuća ljudi: Bivša SS-ovka umjesto na sud, sjela u taksi i pobjegla Slika nije dostupna Stigao u Frankfurt Amerika protjerala bivšeg nacista, njegova je reakcija nevjerojatna: "Ovo je smiješno. Tjerate me iz mojeg doma"

'Najgore se može ponoviti i s tom spoznajom mi to možemo spriječiti', upozorio je francuski predsjednik Francois Hollande tijekom posjeta Struthofu, nacističkom logoru na teritoriju Francuske.

'Antisemitizam i rasizam još postoje, moramo djelovati kako bismo zaštitili one koji i danas mogu biti njihove žrtve', naglasio je Hollande dok je Francuska poprište džihadističkih napada na Židove.

'Iza milog osmijeha krilo se čisto zlo': Okrutne žene koje nikada neće izaći pred lice pravde

Predsjednici Europskog parlamenta Martin Schulz i Europskog vijeća Donald Tusk, premijerka Latvije Laimdota Straujuma i glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland, bili su s Hollandeom na komemoraciji u jedinom nacističkom koncentracijskom logoru na francuskom tlu.

Hollande je također pozvao na europsku solidarnost prema priljevu imigranata na Mediteran i naglasio da Europa nema pravo odvraćati pogled od stravičnih drama i istovremeno zahtijevati da se poštuju njezine granice.

U logoru Struthof je bilo zatočeno oko 52.000 ljudi, od koji je ubijeno 22.000. Saveznici su oslobodili logor 23. studenoga 1944.

Prijateljica autorice najpotresnijeg dnevnika otkrila dosad nepoznate detalje

U Bergen-Belsenu u Donjoj Saskoj je ubijeno više od 50.000 zatočenih i 20.000 raznih zatvorenika od 1941. do 1945. a njemački predsjednik Joachim Gauck je odao počast Velikoj Britaniji za oslobođenje tog logora 15. travnja 1945.

Među žrtvama u Bergen-Belsenu je i mlada židovka Anna Frank koja je tamo umrla od tifusa, i čiji je dnevnik postao simbolom sudbine Židova tijekom Drugog svjetskog rata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene