Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi će biti tamo

Svjetsku kremu u Davosu čuvat će 3.000 vojnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sukob u Siriji, klimatske promjene, gospodarski oporavak, sve veći jaz između bogatih i siromašnih i kriza u Ukrajini bit će glavne teme na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF), najekskluzivnijem svjetskom okupljanju, koji sutra počinje u švicarskom Davosu.

Ovo je 44. izdanje foruma u tom švicarskom gradiću u Alpama s 11 tisuća stanovnika, trajat će do 25. siječnja i, tradicionalno, okupit će vodeće osobe iz svijeta politike i biznisa. WEF će se ove godine održati istovremeno s pregovorima u Montreuxu, na drugom kraju Švicarske, kako bi se pronašlo rješenje sukoba u Siriji u okviru konferencije Ženeva II.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

U Davosu, europskom gradu na najvišoj nadmorskoj visini, očekuje se više od 40 šefova vlada, među kojima su australski premijer Tony Abbott koji predsjeda skupinom G20, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, britanski i japanski premijeri David Cameron i Shinzo Abe.

Merkel ne može doći zbog ozljede

Među više od 2.500 sudionika skupa iz sto zemalja nalaze se i gospodarske veličine, dobitnici Nobelovih nagrada, vjerski dostojanstvenici te predstavnici sindikata i nevladinih organizacija. Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je dosad bila redovit gost na tom uglednom skupu, ove godine ipak neće moći doći jer se oporavlja od nedavne frakture zdjelice na skijanju.

Sirijska oporba će sudjelovati na konferenciji Ženeva II

Mark Carney, guverner britanske središnje banke, Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda bit će među uglednicima iz gospodarskih krugova.

I ove godine će forum ugostiti brojne čelnike multinacionalnih kompanija, poput Marisse Mayer, direktorice američkog Yahooa i Josepha Jimeneza, direktora švicarske farmaceutske tvrtke Novartis, budući da će ovaj put zdravlje i tehnologija biti među glavnim temama. Bit će tu i neizostavni Bill Gates, kao i poneka slavna osoba iz industrije zabave.

Tema i klimatske promjene

O gorućem problemu klimatskih promjena govorit će glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, najavio je osnivač WEF-a Klaus Schwab.

Prošle godine, kazao je Schwab, u središtu razgovora bila je svjetska financijska kriza, ali ovaj put će ton razgovora, kako je rekao, biti "oprezno optimističan", iako svjetskim gospodarstvom i dalje vladaju bojazni vezane uz krhkost gospodarstava nekih zemalja u usponu, učinkovitost japanske gospodarske politike, monetarne politike američkog središnjeg bankovnog sustava te stanjem u Europi.

Sirijska kriza

Što se Sirije tiče, u Davosu će biti nazočni jedni od glavnih aktera sirijske krize, uključujući iranskog predsjednika Hasana Rohanija i američkog državnog tajnika Johna Kerryja. Postoji mogućnost da dođe do njihova susreta, najavljuju diplomatski izvori.

Na skup će doći i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, no nikakav susret nije predviđen između dužnosnika dviju neprijateljskih zemalja. Iran i dalje ne želi priznati postojanje Izraela, a izraelske vlasti ne prestaju bacati optužbe na račun Teherana da dođe u posjed atomskog oružja, bez obzira na zaključen povijesni sporazum Islamske Republike sa Zapadom.

Kriza u Ukrajini

Kriza u Ukrajini, koja je izbila nakon odluke vlasti da ne potpiše sporazum o pridruživanju s EU, također će biti na dnevnom redu. Predviđa se sastanak Viktora Janukoviča sa šeficom europske diplomacije Catherine Ashton, a potom će ukrajinskog predsjednika zamijeniti premijer Mikola Azarov. Nazočan će biti i vođa oporbe Vitalij Kličko.

Za sigurnost sudionika Foruma brinut će se oko 3.000 vojnika.

Laboratorij ideja

Forum u Davosu, utemeljen 1971., rado se naziva "laboratorijem ideja" na kojemu se raspravlja o važnim pitanjima koja utječu na budućnost svijeta. Otkako je utemeljen postao je neizostavni dio godišnjeg političkog i gospodarskog kalendara.

WEF se opisuje kao "neovisnu međunarodnu organizaciju posvećenu unapređenju stanja u svijetu, koja, pozivajući političke, znanstvene i ostale vodeće ličnosti društva, pomaže u oblikovanju globalnih, regionalnih i ekonomskih agendi". U Davos se strogo dolazi samo na poziv organizatora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene