Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Militanti Islamske države trguju naftom vrijednom čak do 40 milijuna dolara mjesečno a znatne količine prodaju vladi predsjednika Bašara al-Asada a dio prelazi preko granice u Tursku, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog ministarstva financija Adam Szubin.


"ISIL prodaje mnogo nafte Assadovu režimu", rekao je Szubin, obnašatelj dužnosti podtajnika za terorizam i financijsku obavještajnu djelatnost u američkom ministarstvu financija, institutu Chatham House u Londonu.

Vezani članci Slika nije dostupna Najmanje 32 pripadnika IS-a ubijena u zračnim napadima u Raki Slika nije dostupna Asad dao popis država koje podupiru ISIL

"To dvoje nastoje uništiti jedno drugo a ipak sudjeluju u trgovini vrijednoj milijune i milijune dolara".

"Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni", rekao je Szubin.

Szubin je rekao kako "daleko najveća količina" nafte Islamske države završava pod Asadovom kontrolom dok se dio potroši u područjima Islamske države ali i da dio završava u kurdskim područjima i Turskoj.

Sirijska oporba spremna pregovarati s Asadom

"Mali dio prelazi preko granice u Tursku", rekao je Szubin.

Militanti Islamske države su zaradili 500 milijuna dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do 1 milijarde dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je u pripremljenom govoru.

"Mislimo da ISIL stječe svoj profit na izvorima nafte i mada ISIL-ova nafta završava na raznim mjestima to nije zapravo pritisak koji želimo kada je riječ o zaustavljanju priljeva financija - sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture", rekao je Szubin. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook