Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postupno će se ublažavati

Nadzor financijskih transakcija na Cipru bit će samo privremen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cipar će uvesti ograničenja u raspolaganju kapitalom kako bi spriječio odljev novca kada se ovoga tjedna ponovno otvore banke, no mjere će biti 'vrlo privremene', rekao je ciparski predsjednik Nicos Anastasiades.

'Središnja banka će uvesti nadzor na transakcije kapitala', rekao je Nastasiades u obraćanju naciji koje je prenosila televizija. 'Želim vam zajamčiti da će to biti vrlo privremena mjera koja će se postupno ublažavati'.

Anastasiades je rekao da je sporazum o financijskoj pomoći postignut prethodne noći u razgovorima sa ciparskim partnerima u euro zoni bio 'bolan', ali da je najbolji u ovim okolnostima.

Cipar je u noći na ponedjeljak s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom uspio postići sporazum kojim je izbjegao bankrot i izlazak iz eurozone.

>>
Cipar treba razviti gospodarstvo na novim osnovama

Pročitajte i ovo Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su" Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti"

SAD smatraju nužnim da Cipar vrati gospodarski rast

Sjedinjene Američke Države drže presudnim da se stvore temelji za financijsku stabilnost i gospodarski rast Cipra, priopćilo je američko ministarstvo financija nakon sporazuma između Nikozije i međunarodnih kreditora kojim se izbjegava bankrot tog otoka.

'U tom je smislu važan angažman Europske središnje banke da osigura dovoljnu likvidnost', dodaje se, uz napomenu da će SAD nastaviti 'izbliza pratiti razvoj situacije tijekom provedbe sporazuma'.

'SAD smatraju važnim da eurozona gospodarski napreduje i da njezina financijska stabilnost bude sigurna', kaže se u priopćenju. 'Sporazum o Cipru štiti zajamčene štedne uloge, a to je važno', stoji na kraju kratkog priopćenja.

Cipar je u noći na ponedjeljak s Europskom unijom, Europskom središnjom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom uspio postići sporazum kojim je izbjegao bankrot i izlazak iz eurozone po cijenu velikih gubitaka najveće banke u zemlji i potpunog zatvaranja druge banke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene