Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vječiti problemi

'Nadmoćni' američki F-35 JSF može eksplodirati od udara munje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki borbeni zrakoplov F-35 JSF skače iz jednog problema u drugi. Njegovi inženjeri vjeruju kako taj zrakoplov ne smije letjeti unutar 40 kilometara od olujnih oblaka, zbog straha da ga ne pogodi munja.

Razlog strahovima inženjera je zračni ventil na spremniku za gorivo, koji zahtjeva kompletan redizajn. Dok se takvo što ne dogodi, zrakoplov će morati u širokom luku oko olujnih oblaka, što baš i nije privlačan prodajni adut za zemlje partnere SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bila je na respiratoru Preminula Britanka koju je u Splitu udario grom: "Očajnički tužan slučaj" Ilustracija Reakcija stručnjaka Meteorolog Nove TV i profesor na PMF-u: "Pojmovi grom i munja morali bi biti jasni već učenicima u nižim razredima osnovne. Nije dobro kad to ne zna sveučilišni profesor"

>> VIDEO: F-35 nakon 10 godina sletio vertikalno

Čitav program F-35 JSF-a doživljava poteškoće još od 2000. godine, kad su se pojavili prvi problemi s probijanjem rokova i odgodama razvojnog dijela projekta, prenosi Business insider.

Trenutne procjene troška kupnje, uvođenja i stavljanja u vojnu uporabu tih borbenih zrakoplova u SAD-u iznosi oko bilijun dolara, u razdoblju od idućih 50 godina. Očekuje se kako će F-35 JSF biti integriran u američko zrakoplovstvo, mornaricu i marince.

Američko ministarstvo obrane za problem s ventilom na spremniku goriva znalo je još od 2009. godine i znali su da zbog tog problema spremnik za gorivo u uvjetima grmljavinskog nevremena i udara munje, primjerice, može vrlo lako eksplodirati.

Zbog svih problema, vojni partneri SAD-a polagano se povlače iz igre, a narudžbe F-35 JSF zrakoplova konstantno su u padu. Velika Britanija smanjila je svoju inicijalnu narudžbu od 138 zrakoplova tog tipa, na njih samo 48. Kanada je u prosincu najavila kako se povlači u potpunosti iz kupnje tih zrakoplova, a Australija je SAD-u poručila ukoliko bude još problema, da će kupiti 24 F/A-18 Super Hornet borbenih zrakoplova i odustati od kupnje F-35 JSF-ova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene