Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poodmakla dob

Nacističkom stražaru (91) pet godina zatvora, ali ide na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački sud proglasio je Johna Demjanjuka (91) krivim za pomaganje pri ubijanju Židova u koncentracijskom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

John Demjanjuk otišao je u SAD nakon Drugog svjetskog rata. Izručili su ga Njemačkoj 2009. i tek sada osudili na pet godina zatvora za ubijanje Židova. Osudili su ga na pet godina zatvora, godinu dana manje nego što je tužiteljstvo tražilo. Ukrajinac je bio čuvar u poljskom logoru Sobibor 1943. godine, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Boluje od raka Demjanjukova obrana zbog bolesti traži prekid suđenja Slika nije dostupna Ubojstva židova Počelo suđenje nacističkom čuvaru Demjanjuku

>> Demjanjuk bez emocija saslušao svjedočenja nizozemskih Židova

No, zbog poodmakle dobi bit će pušten iz zatvora do okončanja žalbenog postupka, priopćio je sud. 'Optuženik će biti pušten', rekao je sudac Ralph Alt u četvrtak na muenchenskom sudu nakon što je Demjanjuka proglasio krivim i izrekao mu petogodišnju kaznu zatvora. Demjanjukovi su odvjetnici po izricanju presude najavili žalbu.

Alt je odluku o puštanju obrazložio starošću osuđenika, činjenicom da ne predstavlja rizik i time što ne može napustiti zemlju jer je apatrid bez osobnih dokumenata.

Demjanjuk je tvrdio da je nevin te da je i sam bio zatvorenik kao ruski vojnik. Njegovi odvjetnici najavili su žalbu. U zatvoru je od 2009. godine, nakon što su ga Amerikanci izručili Njemačkoj. Nije poznato hoće li provedeno vrijeme u zatvoru uračunati u kaznu. Njegova obitelj rekla je kako je vrlo bolestan. Nakon rata otišao je u SAD gdje je radio u tvornici automobila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene