Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Smeće se i dalje gomila u Napulju gdje ga je u ponedjeljak na ulicama bilo 2.220 tona, zbog novih prosvjeda protivnika odlagališta u regiji, u kojima je jedna osoba ozlijeđena tijekom jutra.


Prosvjedni marševi u Giulianu, blizu Napulja čiji se stanovnici protive odlagalištima smeća u mjestu Raverna del Re, znatno usporavaju evakuaciju smeća iz metropole. U sukobu između policije i protivnika odlagališta jedna je osoba ozlijeđena. Vatrogasci Napulja i regije su morali intervenirati 40 puta u noći između nedjelje i ponedjeljka i gasiti zapaljene kante za smeće u Napulju, posebice u povijesnom središtu u i regiji.

Oštećeno je nekoliko automobila parkiranih pokraj kanti za smeće. Ta situacija predstavlja neuspjeh šefa vlade Silvija Berlusconija koji je u četvrtak obećao da će Napulj biti u 'roku od tri dana' oslobođen svog smeća. U petak je također najavio da je postigao dogovor s gradonačelnicima o rješenju krize smeća Napulja i predgrađa.

>> Napulj: Demonstracije traju, Berlusconi kaže da je kriza gotova

Vezani članci Slika nije dostupna Berlusconi će napuljsku krizu sa smećem rješavati i pomoću vojske Slika nije dostupna Berlusconijeva vlada odredila mjere za rješavanje napuljskog smeća i odobrila imigracijske zakone

>> Smeće u Napulju opet izaziva napetosti

Dulje od dva tjedna u mjestu Terzigno, blizu Napulja traju sukobi policije i stanovnika koji traže zatvaranje odlagališta na otvorenom i odbacuju ideju otvaranja drugog odlagališta. Unatoč dogovoru, smeće se iz Napulja ne može odvesti zbog problema na mjestima Chiaiano i Giuliano gdje su trebala biti odlagališta.

Tijekom godina, napuljska mafija se ubacila u unosno tržište upravljanja otpadom. Kriza 2007./2008. kada su se fotografije povijesnog središta Napulja zatrpanog smećem pojavile na svim naslovnicama u svijetu, pridonijela je pobjedi Silvija Berlusconija na parlamentarnim izborima 2008. i njegovom povratku na vlast.(Hina)