Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Njemački sud je u utorak osudio 101-godišnjaka na pet godina zatvora zbog pomaganja i poticanja ubojstva tisuća zatvorenika u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen tijekom Drugog svjetskog rata, piše njemačka agencija dpa.


Optuženi je tijekom cijelog suđenja u Brandeburgu, zapadno od Berlina, poricao da je bio čuvar u logoru.

Tužiteljstvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja, koji odgovaraju optuženom, a pripadaju jednom čuvaru paravojne nacističke organizacije SS (akronim od njem. Schutzstaffel: zaštitni odred).

Više od 200.000 ljudi bilo je zatočeno u koncentracijskom logoru blizu Berlina od ljeta 1936. godine, kada je sagrađen, do kraja Drugog svjetskog rata 1945.

Među zatočenicima su se nalazili politički protivnici nacističkog režima i pripadnici manjinskih skupina Židova i Roma, koje su nacisti progonili.

Adolf Hitler (Foto: AFP) Procurila pisma o Hitlerovom liječenju: "Ako je nešto loše, apsolutno to moram znati"

Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu Novi incident pred školom u Slavonskom Brodu: "Nema ustaša od '45, jel to jasno vama novinarima"

Deseci tisuća zatvorenika umrli su od gladi, bolesti, prisilnog rada i medicinskih eksperimenata, u sklopu sustavnog plana istrebljenja.

Optuženik je zbog svoje starosti suđenju mogao prisustvovati samo na ograničeno vrijeme, odnosno otprilike dva i pol sata svakog dana.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju