Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvedeno na tisuće napada

Opasna putovanja u inozemstvo: 'Oni vrebaju iz prikrajka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Informatički pirati su izradili sustav za krađu osjetljivih podataka od krupnih poduzetnika upadom u bežične mreže u luksuznim hotelima, priopćila je u ponedjeljak tvrtka Kaspersky Lab.

Po izvješću te ruske tvrtke za informatičku sigurnost, kampanja piratstva pod nazivom Darkhotel 'vreba iz prikrajka barem u zadnje četiri godine kradući osjetljive podatke stanovitom broju čelnika poduzeća koji putuju u inozemstvo'.

Pročitajte i ovo Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Kaspersky je rekao da oko 90 posto pirata djeluje iz Japana, Tajvana, Kine, Rusije i Južne Koreje, a da su na meti napada poduzetnici iz SAD-a i drugih zemalja.

'Izvedene su tisuće piratskih napada', dodaje se u izvješću. 'Najzanimljivije mete su visoki čelnici SAD-a i Azije koji sklapaju poslove i ulažu na području Azije i Pacifika'.

Pirati upadaju u bežične mreže u hotelima i zatim varaju poslovne ljude ubacujući im maligne programe preko kojih imaju daljinski pristup njihovim podatcima.

Policija u lovu na pirate: Stavljaju oglase na piratske stranice!

'Ti alati prikupljaju podatke o računalu i o njegovoj zaštiti od malignih programa, pohranjuju sve radnje na tipkovnici i traže lozinke na Firefoxu, Chromeu i Internet Exploreru, pojedinosti povezivanja na Gmail Notifier, Twitter, Facebook, Yahoo! i Google te druge osobne informacije', navodi se u izvješću.

'Pirati nakon upada pomno brišu sve alate iz hotelske bežične mreže i pritaje se do nove prilike', dodaje se.

Najviše piratskih upada u hotelske mreže zabilježeno je u kolovozu 2010. i tijekom čitave 2013., a upravo 'istražujemo o događajima u nekim hotelskim mrežama u 2014.', ističe Kaspersky, pozivajući putnike da budu posebno oprezni dok borave u inozemstvu. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene