Nasukani kitovi (Foto: AFP)
Nasukani kitovi (Foto: AFP) Foto: Afp

Pedesetak kitova pilota nasukalo se, a dvadesetak od njih je uginulo na jugozapadnoj obali Islanda, doznaje se u subotu od hitnih službi, a te pojave su i dalje neobjašnjive dva tjedna nakon nasukavanja 52 kita na zapadnom dijelu otoka.


Kitovi piloti su otkriveni u petak navečer u području Gardura, 50-ak kilometara od Reykjavika.

Vezani članci Slika nije dostupna Plastične čaše, boce, japanke... U želucu uginulog kita našli 6 kg plastike! Mediji objavili lažni citat znanstvenice o erupciji vulkana (Foto: AFP) Znanstvenicu naljutio članak o vulkanima: ''Prava verzija priče već je bila važna sama po sebi''

Prema lokalnim medijima, osobe koje su se tamo zatekle pomagale su ekipama za spašavanje koje su tijekom noći održavale na životu životnje kojih je u Atlanskom oceanu između 500.000 i 800.000.

Oko 90 dragovoljaca su cijele noći zalijevali kitove, rekao je glasnogovornik islandske Udruge za istraživanje i spašavanje David Mar Bjamason koji je objasnio da je trebalo čekati plimu kako bi se kitovi mogli vratiti u ocean.

Sredinom srpnja 52 kita pilota nasukala su se na pješčanoj plaži na zapadnom dijelu otoka. Za kitove je posebno opasno kada se u lovu na plijen previše približe obali.

I dalje nije jasno zašto se kitovi nasukavaju u tako velikom broju. Neke teorije navode djelovanje magnetskih polja, druge ističu ulogu dominantnih pojedinaca u skupini koja ga prati bez obzira što će se dogoditi, objasnio je u srpnju Gisli Vikingsson sa Instituta za istraživanje mora u Reykjaviku. (Hina)