Institut Robert Koch, ilustracija
Institut Robert Koch, ilustracija Foto: Afp

Nekoliko "molotovljevih koktela" bačeno je u nedjelju ujutro na zgradu u kojoj se nalaze uredi njemačke nacionalne agencije za kontrolu bolesti u Berlinu, Instituta Robert Koch (RKI), priopćila je policija.


U napadu zapaljivim bocama razbijen je prozor, ali nitko nije ozlijeđen. Osiguranje je uspjelo ugasiti plamen, no napadači su pobjegli s mjesta događaja u četvrti Tempelhof-Schoeneberg, u južnom dijelu grada. Glavna zgrada instituta nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Berlina.

Kako se sumnja na "politički motiviranu" pozadinu napada, slučaj pokušaja paleža predan je državnim kriminalističkim istražiteljima. RKI je glavni institut za javno zdravstvo u Njemačkoj koji prati stanje s koronavirusom i savjetuje vladu o strategiji obuzdavanja pandemije.

Većina Nijemaca odobrava vladine mjere u borbi protiv pandemije, ali sve više je prosvjeda protiv ograničenja koja pogađaju tvrtke i javni život.

Stopa zaraze koronavirusom u Njemačkoj je i dalje niža nego u ostalim europskim zemljama, no s hladnijim vremenom naglo je skočio broj novih slučajeva zaraze, zbog čega su u nekim dijelovima Njemačke, uključujući i Berlin, epidemiološke mjere dodatno postrožene.

Prosvjed protiv karantene u Napulju - 2 Strože mjere i u Italiji: Zatvraju se teretane i kina, kafići i restorani rade do 18 sati

Beroš najavio mobilizaciju zagrebačke Arene za oboljele od koronavirusa Mobilizira se zagrebačka Arena za oboljele od korone: Beroš objasnio koje će se pacijente tamo smjestiti i tko će ih liječiti

RKI je u nedjelju izvijestio o novih 11.176 slučajeva covida-19 u 24 sata. Broj novooboljelih je tijekom vikenda obično manji jer se tada manje testira. Od početka pandemije, koronavirusom se u Njemačkoj zarazilo 429.180 ljudi, a umrlo je 10.032.