Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na engleskoj farmi otkriven virus H5N1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Virus ptičje gripe otkriven na peradarskoj farmi na istoku Engleske je visokopatogenog soja H5N1, objavio je dužnosnik ministarstva za okoliš.

Taj je virus azijskog podrijetla, dodao je drugi čovjek britanske veterinarske službe Fred Landeg na tiskovnoj konferenciji. 'Srodan je visokopatogenom soju ptičje gripe koji je ljetos otkriven u Češkoj i Njemačkoj, što upućuje na mogućnost zaraze preko divljih ptica', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi slučaj ptičje gripe u Minamaru Slika nije dostupna FAO: Virus H5N1 mogao bi postati endemski u Europi

Točno podrijetlo novog slučaja nije poznato, a u tijeku je
epidemiološko ispitivanje, rekao je Landeg.

Više od šest tisuća komada peradi - pet tisuća purana, tisuću pataka i petstotinjak gusaka - trenutačno se uništava na farmi na kojoj je virus otkriven, a nalazi se u Dissu, između grofovija Norfolk i Suffolk, dodao je.

Vlasti su u krugu od 3 km oko farme uspostavile zaštitnu zonu, a u krugu od 10 km zonu pojačane kontrole.

Mjere za sprječavanje širenja bolesti bit će stroge, upozorio je
Landeg. 'To se neće brzo riješiti, riječ je o posebno teškom terenu', kazao je.

Vijest dolazi nešto više od mjesec dana pošto je Velika Britanija 6. listopada objavila da je iskorijenila ptičju gripu.

Virus ptičje gripe javlja se u velikom broju sojeva, od H1 do H16. No samo se sojevi H5 i H7 smatraju visokopatogenim, dok je H5N1 najpogubniji i može se prenijeti i na čovjeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene