Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predizborna kampanja

Na državnoj televizji: Suu Kyi pozvala je narod da se 'oslobodi straha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnica mijanmarske oporbe Aung San Suu Kyi pozvala je svoj narod da se oslobodi straha u svom prvom spotu predizborne kampanje, objavljenom na internetu prije nego što službeno bude emitiran u srijedu navečer na državnoj televiziji.

'Bez ljudskih prava, bez toga da se narod oslobodi straha, demokratski sustav ne može biti uspostavljen i razvijen', kazala je Suu Kyi u tom spotu, aludirajući na naslov jedne od njezinih knjiga Sloboda iz straha. Dobitnica Nobelove nagrade za mir, koja je krajem prošle godine, izašla iz kućnog pritvora, po prvi je puta u svojoj političkoj karijeri kandidatkinja na izborima koji će se održati 1. travnja.

U objavljenom spotu nema dijela u kojem ona optužuje huntu, koja je na vlasti već gotovo 50 godina, da je manipulirala zakon protiv oporbe. Ona je također zatražila promjenu ustava iz 2008., koji daje 25 posto zastupničkih mjesta u parlamentu aktivnim članovima vojske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvojili 44 zastupnička mjesta Stranka San Suu Kyi proglasila pobjedu na djelomičnim izborima Slika nije dostupna Možda se pojavi i Aung San Suu Kyi Djelomični izbori raspisani za 1. travnja na Mianmaru

>> Mianmar oslobodio 650 političkih zatvorenika

Još jednom se založila za prekid vatre između vojske i pobunjeničkih skupina etničkih manjina. Pojavljivanje Aung San Suu Kyi na televiziji bilo je prije godinu dana nezamislivo. Ali hunta koja ju je držala zatvorenom 15 godina, sama se raspustila u ožujku ove godine a nova civilna vlast, koju pod kontrolom drže bivši vojnici, pojačala je političke reforme. Nova vlast ohrabrila je i povratak Suu Kyi na politiku scenu. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene