Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Riječ Bog za mene...''

Na dražbi se prodaje Einsteinovo pismo, očekuje se da će postići cijenu od 1,5 milijuna dolara

Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 5
Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 5 Afp
Aktualno Galerija Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 5 Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 4 Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 3 Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Einsteinovo pismo o Bogu (Foto: AFP) - 2 Galerija 1/4 >>
Pismo slavnog fizičara Alberta Einsteina u kojemu iznosi svoja razmišljanja o religiji i vlastitoj židovskoj vjeri uskoro će na dražbu i očekuje se da bi moglo biti prodano za 1,5 milijuna dolara.

Takozvano "pismo o Bogu" koje je Einstein napisao 1954., godinu prije smrti, bit će ponuđeno na dražbi Christie'sa u New Yorku početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Antony Blinken Energetska sigurnost Američki državni tajnik pisao Grliću Radmanu: ''Čović blokira izgradnju plinovoda RH-BiH'' Slika nije dostupna Benedikt XVI odlazi Pročitajte cijeli Papin oproštajni govor

Pismo na stranici i pol, napisano na njemačkom i upućeno filozofu Ericu Gutkindu, smatra se ključnim rukopisom u raspravi o znanosti i religiji i najjasnije je Einstenovo razmišljanje na tu temu.

Dosad je pismo bilo u zbirci privatnog kolekcionara.

"Riječ Bog za mene nije ništa drugo doli izraz i proizvod ljudske slabosti. Biblija je zbirka časnih, ali primitivnih legendi. Nijedna interpretacija, ma koliko suptilna bila, ne može to promijeniti", napisao je Einstein.

Napisao je i da voli i poštuje svoj židovski narod, ali ne vjeruje da je "izabran".

"Židovska vjera, kao i sve druge vjere, oličenje je dječjih praznovjerja. Ne vidim ništa 'izabrano' u njima", napisao je nobelovac.

Peter Klarnet, stručnjak za knjige i rukopise u Christie'su, kaže da je pismo "jedna od presudnih izjava u debati o 'znanost protiv religije'".

Aukcijska kuća procjenjuje da pismo vrijedi najmanje 1,5 milijuna dolara. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene