Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica 'lovaca na olupine' na dnu jezera Ontario pronašli su super očuvan trgovački brod koji je potonuo 1803. godine.


Za 16-metarski trgovački brod 'Washington' (poznat i pod nazivom Lady Washington) vjeruje se da je najstariji trgovački brod ikad otkriven u jednom od Velikih jezera (međusobno povezana jezera Superior, Michigan, Huron, Erie i Ontario).

Vezani članci Spašavanje žene iz zaleđenog jezera VIDEO Pogledajte spašavanje žene iz automobila: Zapela u zaleđenom jezeru Antun Karužić, kapetan Iskusni kapetan o slučaju Irine Vu: "Ako vlasti izdaju takvo rješenje, onda se ono zalijepi na vidljivo mjesto na brodu"

Izgrađen je 1797. godine u Pennsylvaniji na jezeru Erie i bio je prvi jedrenjak koji je plovio i jezerom Ontario i jezerom Erie. Takva vrsta jedrenjaka (sloop) je na Velikim jezerima plovila samo u ograničenom vremenskom razdoblju. Kasnije su ih zamijenili jedrenjaci s dva ili više jarbola, piše Shipwreck World.

Prema izvještajima iz tog vremena brod je 6. studenog 1803. godine plovio iz Kingstona za Niagaru i nakon jakog nevremena potonuo je u blizini Oswega u državi New York. Za vrijeme potonuća bio je prepun robe, uključujući i robu i namirnice iz istočne Indije. Dijelovi tereta i broda pronađeni su idući dan na obali, a 5 članova posade koji su bili na brodu nikada nisu pronađeni.

'Washington' je, unatoč potonuću prije čak 213 godina, ostao u dobrom stanju. Ponajviše stoga jer duboka hladna voda koja ga okružuje ima niske razine kisika pa njegovo drvo nije jako istrunulo.

Pronašla suga trojica Amerikanaca, 'lovci na olupine', Jim Kennard, Roger Pawlowski i Roland ‘Chip’ Stevens, osnivači internetske stranice Shipwreck World. Olupinu su otkrili uz pomoć sonara još u lipnju, a potom su poslali minijaturnu podmornicu opremljenu kamerom.

'Nikad ne znaš što ćeš naći kada pronađeš olupinu broda poput ovog. Neki su stvarno bili oštećeni, pogotovo u oluji. No, ovaj je prilično očuvan. Čak i jarbol još stoji', kazao je Kennard.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju