Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Muslimanske skupine bune se zbog sadržaja u seriji '24'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više muslimanskih skupina u Sjedinjenim Državama kritizirale su popularnu američku tv-seriju "24 sata", tvrdeći kako zadnje prikazane epizode siju netolerantnost.

Ovogodišnja, šesta sezona prikazivanja serije u SAD-u, počinje scenom u kojoj islamski teroristi raspravljaju o jedanaestodnevnoj kampanji samoubilačkih bombaških napada diljem Amerike. Vijeće za američko-islamske odnose oglasilo se priopćenjem u kojemu, među ostalim stoji: "Rezultat ponovnog povezivanja terorističkih akcija s islamom samo će povećati antimuslimanske predrasude."

Pročitajte i ovo Službenica u pravosuđu (Foto: Dnevnik.hr) POBUNA SLUŽBENIKA U PRAVOSUĐU Prijeti li nam uskoro blokada važnog sustava? Imaju mizerne plaće, a rade s najopasnijim kriminalcima. I sada su rekli da im je dosta Slika nije dostupna Željezna lady Nje se boje čak i Apple i Google: U Hrvatskoj boravi žena koja je bila inspiracija za seriju Borgen

Tv-mreža Fox, koja producira spomenutu seriju, brani se objašnjenjem prema kojemu pri stvaranju likova iz serije nisu izdvojili ni apostrofirali "nijednu etničku ni vjersku skupinu koja bi se mogla kriviti" za terorizam. "24 je napeta drama o antiterorizmu", stoji u priopćenju Foxa.

"Radeći na seriji, nismo zamislili da bilo koja osoba, obitelj ili
skupina, prikazana u njoj, bez obzira radi li se o etničkoj ili
vjerskoj skupini, a u seriji se zalaže za nasilje, bude tipična. Kako je poznato, u posljednjih nekoliko sezona nasilnici su bili američki biznismeni, baltički Europljani, Nijemci, Rusi, islamistički fundamentalisti, pa čak i predsjednik SAD-a", stoji u priopćenju tv-mreže.

"Mi shvaćamo da je riječ o višedimenzionalnom prikazu ekstremnih situacija, no zabrinuta sam zbog dojma što ga one ostavljaju u 'glavi' prosječnom američkog državljana, posebno kada imate antimuslimanske izjave što ih u nekim epizodama izgovaraju vladini dužnosnici. Opći i glavni dojam je strah i mržnja prema muslimanima", rekla je Rabiah Ahmed, glasnogovornica Vijeća za američko-islamske odnose.

Odgovarajući na sličnu pritužbu prije dvije godine, Fox je javno
prikazao priopćenje za javnost koje je pročitala glavna zvijezda
serije, glumac Kiefer Sutherland. On je tada gledatelje, među ostalim, pozvao da se ne obaziru na stereotipe koji vladaju o muslimanima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene