Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više muslimanskih skupina u Sjedinjenim Državama kritizirale su popularnu američku tv-seriju "24 sata", tvrdeći kako zadnje prikazane epizode siju netolerantnost.


Ovogodišnja, šesta sezona prikazivanja serije u SAD-u, počinje scenom u kojoj islamski teroristi raspravljaju o jedanaestodnevnoj kampanji samoubilačkih bombaških napada diljem Amerike. Vijeće za američko-islamske odnose oglasilo se priopćenjem u kojemu, među ostalim stoji: "Rezultat ponovnog povezivanja terorističkih akcija s islamom samo će povećati antimuslimanske predrasude."

Vezani članci Omar Sy Evo tko je bio Arsene Lupin, lik čije lopovske avanture prate milijuni gledatelja diljem svijeta Kolinda Grabar Kitarović na setu serije Dar Mar Kolinda Grabar-Kitarović u ulozi kakvu još niste vidjeli. Bivša predsjednica u hit-seriji "Dar Mar" glumi samu sebe, otkrila nam je što joj je bilo najteže

Tv-mreža Fox, koja producira spomenutu seriju, brani se objašnjenjem prema kojemu pri stvaranju likova iz serije nisu izdvojili ni apostrofirali "nijednu etničku ni vjersku skupinu koja bi se mogla kriviti" za terorizam. "24 je napeta drama o antiterorizmu", stoji u priopćenju Foxa.

"Radeći na seriji, nismo zamislili da bilo koja osoba, obitelj ili
skupina, prikazana u njoj, bez obzira radi li se o etničkoj ili
vjerskoj skupini, a u seriji se zalaže za nasilje, bude tipična. Kako je poznato, u posljednjih nekoliko sezona nasilnici su bili američki biznismeni, baltički Europljani, Nijemci, Rusi, islamistički fundamentalisti, pa čak i predsjednik SAD-a", stoji u priopćenju tv-mreže.

"Mi shvaćamo da je riječ o višedimenzionalnom prikazu ekstremnih situacija, no zabrinuta sam zbog dojma što ga one ostavljaju u 'glavi' prosječnom američkog državljana, posebno kada imate antimuslimanske izjave što ih u nekim epizodama izgovaraju vladini dužnosnici. Opći i glavni dojam je strah i mržnja prema muslimanima", rekla je Rabiah Ahmed, glasnogovornica Vijeća za američko-islamske odnose.

Odgovarajući na sličnu pritužbu prije dvije godine, Fox je javno
prikazao priopćenje za javnost koje je pročitala glavna zvijezda
serije, glumac Kiefer Sutherland. On je tada gledatelje, među ostalim, pozvao da se ne obaziru na stereotipe koji vladaju o muslimanima.